Annons

Icas robotlager sinkas – miljardprojektet försenat: ”Hinder på vägen”

Ica ingick våren 2018 ett samarbete med Ocado, som ska bygga ett automatiserat e-handelslager utanför Stockholm.
Ica ingick våren 2018 ett samarbete med Ocado, som ska bygga ett automatiserat e-handelslager utanför Stockholm. Foto: Di
Våren 2018 inledde Ica ett prestigeprojekt som ska totalrenovera koncernens e-handel för drygt 1 miljard kronor. Nu är arbetet försenat, enligt uppgift till Di Digital. ”Det är ett komplext projekt”, säger talespersonen Ola Fernvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Våren 2018 inledde Ica ett prestigeprojekt som ska totalrenovera koncernens e-handel.

Den brittiska leverantören Ocado, som bygger robotlösningar för e-handeln, fick uppdraget att bygga ett till stora delar automatiserat lager.

Totalt räknar Ica med att investera drygt 1 miljard kronor i projektet, som ska ge Ica ett övertag i kampen om mat på nätet med konkurrenter som Mathem och Axfoods butikskedjor Hemköp och Willys.

Ett drygt år in präglas dock arbetet med Ocado av förseningar, enligt uppgifter till Di Digital. Projektet ska ligga sex till nio månader efter den ursprungliga tidsplanen.

Ola Fernvall, Icas kommunikationschef, säger att det automatiserade lagret fortfarande beräknas stå färdigt 2022.

”Det är ett komplext projekt och det uppstår olika hinder på vägen”, säger han.

Det sägs att projektet är försenat med 6–9 månader? Stämmer det?

”Jag vill inte gå in på det. Det finns olika moment i det här projektet. Jag vill inte gå in i vad som hänt i varje delprojekt. Men vi kommer att ha det automatiserade lagret klart 2022. Det tror vi fortfarande.”

Om det skulle vara försenat, är det något ni skulle meddela marknaden?

”Om tidsplanen för e-handelslagret skulle ändras så är det något som vi skulle kommunicera.”

En brand vid ett av Ocados robotlager i Storbritannien rasade i fyra dagar i februari. Enligt brandutredningen ska ett elektriskt fel på en laddstation ha fått ett plastlock att fatta eld.

Läs mer: Kinneviks budbolag slår mynt av e-handeln 

Branden kostade Ocado motsvarande drygt 1 miljard kronor, enligt den senaste kvartalsrapporten. Försäkringsärendet är ännu inte avslutat.

Ola Fernvall säger till Di Digital att branden på Ocados lager inte har påverkat samarbetet med Ica.

”Det har det inte. Vi jobbar framför allt med Ocado Solutions, som säljer plattformen och tekniken till andra företag. Branden har påverkat den del av Ocado som bedrev e-handel via det lagret.”

Vi har köpt mark men inte börjat bygga

I vilken fas befinner sig ert projekt med Ocado?

”Jag avstår från att gå in på det. Vi har köpt mark men inte börjat bygga än. Den investeringsram vi har angett har inte ändrats.”

Arbetet med Icas nya lager utanför Stockholm hann knappt börja förrän Ocado hade fått en ny och betydligt större kund. Kroger, USA:s näst största livsmedelsaktör, vill att Ocado ska bygga 30 lager över tre års tid.

Ola Fernvall på Ica-gruppen avböjer att kommentera huruvida ordern från Kroger har påverkat Ocado och Icas samarbete.

Redan 2018 etablerade Ica ett central e-handelslager i Stockholm som säljer sina tjänster till Ica-handlare runtom i landet. 

”En liknande affärsmodell kommer att gälla för Ocado-lagret. Det är en tjänst som de som anlitar lagret betalar för”, säger Ola Fernvall.

”Vinster som butikerna genererar tillfaller dem, precis som i vår övriga försäljning.”

Läs mer: H&M-chefens privata portfölj spränger miljardvallen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer