Annons

Ikea avslöjar samarbete med Apple

Ikeas grundare Ingvar Kamprad.
Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Foto: TT
Möbeljätten Ikea har offentliggjort ett samarbete med Apple kring augmented reality, samt en ny teknik som radikalt ska kapa monteringstiden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett medieuppbåd med 250 journalister från hela världen slöt upp till Älmhult när Ikea bjöd in till årlig träff för att ge en vink om framtiden. Ett nytt samarbete med Apple och en rad designers var några av nyheterna liksom att tillträdande Ikeachefen Jesper Brodin visade nästa revolution.

Läs mer: Ikea stärker e-handeln med nytt lager i Arlandastad

Democratic Design Days heter eventet som startade på onsdagen och attraherade tv-bolag, dagstidningar, magasin, bloggare och andra från exempelvis Kina, USA och Europa att vallfärda till Ikeas födelseort Älmhult i Småland.

"Vi vill öppna dörrarna och bland annat ge en blick in i framtiden", säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea.

Bolaget som äger varumärket ansvarar också för utvecklingen av sortimentet i Ikeavaruhusen. Bland annat offentliggjordes ett färskt samarbete med den amerikanska jätten Apple.

Planen är att Ikeas kunder framöver ska kunna använda så kallad augmented reality, AR, (ungefärlig översättning: förstärkt verklighet) för att hemifrån kunna se hur olika Ikeaprodukter ser ut och passar in för att lättare fatta köpbeslut även utan att behöva åka till ett varuhus.

"Det är bara ett led i vårt åtagande att gör våra produkter tillgängliga för så många som möjligt. Och här ser vi stora möjligheter genom att utnyttja kommande digitala tekniker fullt ut", säger Torbjörn Lööf.

Men det är inte bara digitalt som gäller framöver. Jesper Brodin, som den 1 september tillträder som ny koncernchef för Ikeakoncernen, drog ned stora applåder när han levde upp till sitt löfte att inför publik montera ett köksskåp på en minut. Bakom bragden ligger den nya klicktekniken för att sammanfoga möblerna utan traditionella beslag eller lim, och som nu gradvis introduceras i hela sortimentet.

"Jag skulle vilja beskriva det som vår största innovation sedan det platta paketet. Det kommer att skapa stor nytta genom bland annat lägre miljöbelastning, enklare och billigare produkter och att de kan demonteras vid flytt eller återvinning", säger Torbjörn Lööf.

"Och tidsåtgången kan kapas radikalt. Att montera en Paxgarderob kan förkortas från en och en halv timme för en normalkund till tre minuter!"

Läs även: Ikea satsar på startups - startar accelerator i Älmhult

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer