Annons

Ikea investerar i Matsmart – ska expandera utanför Norden

Matsmarts grundare. Från vänster: Ulf Skagerström, Erik Södergren och Karl Andersson.
Matsmarts grundare. Från vänster: Ulf Skagerström, Erik Södergren och Karl Andersson.
Nätbutiken Matsmart.se fortsätter att växa i raketfart genom att sälja mat som annars riskerar att slängas. Nu investerar Ikea cirka 25 miljoner kronor i bolaget – som förbereder en expansion utanför Norden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätbutiken Matsmart.se tog nyligen in 75 miljoner kronor i riskkapital från Norrsken och Axel Johnson-sfärens D-Ax. Nu hoppar även möbeljätten Ikea på tåget – och skjuter till ytterligare cirka 25 Mkr. 

”Ikea har fyllt ut rundan som blir totalt 100 miljoner”, förklarar Karl Andersson, vd för Matsmart (NTL).

Läs mer: Norrsken och Axel Johnson går in i Matsmart 

Satsningen innebär att Matsmart på några få år har samlat på sig ett imponerande antal tunga delägare. Bland tidigare investerare kan nämnas riskkapitalbolagen Northzone, GP Bullhound, Edastra och Inbox Capital samt affärsänglar som Adlibris vd Johan Kleberg och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Krister Mattsson, chef för corporate finance på Ikea Group.
Krister Mattsson, chef för corporate finance på Ikea Group. Foto: Press

”Matsmart är ett intressant bolag med en genuin affärsidé som stämmer väl överens med våra ambitioner om att fler människor får tillgång till bra mat till ett lågt pris. Minoritetsinvesteringar som den här syftar till att stödja innovativa företag som är verksamma inom sektorer relevanta för Ikea-koncernen och som har en positiv inverkan på människor och miljö”, säger Krister Mattsson, chef för corporate finance på Ikea Group.

Ikea har börjat investera aktivt i teknikbolag. I fjol förvärvade man det amerikanska startupbolaget Taskrabbit. Ikea startade i fjol även ett acceleratorprogram för mindre bolag.

Matsmart lanserades tidigt 2014 med ambitionen att köpa upp livsmedel som annars skulle ha slängts och sälja det på nätet till ett lägre pris än i kedjornas butiker. 

Ikeas medverkan ökar våra förutsättningar att expandera utomlands.

Försäljningen har ökat fort och bolaget har expanderat till Norge och Finland. 2016 omsatte Matsmart 69 miljoner kronor och hade en förlust på 32 Mkr. I fjol nådde bolaget en rullande omsättning på drygt 200 Mkr och räddade, enligt egen utsago, 2022 ton mat från att slängas.

”Vi växer fort just nu. Snart taktar vi mellan 250 och 300 miljoner kronor i rullande årsomsättning. Vi har även förbättrat lönsamheten betydligt”, säger Karl Andersson, vd för Matsmart.

Läs mer: Matsvinnsappen Karma rekryterar Atomico-investerare för lansering i London

Han menar att bolaget ska använda de 100 Mkr till att fortsätta expandera verksamheten i Norden och resten av Europa.

”Nu fortsätter vi expandera i de länder vi redan finns. I slutet av året, eller början av nästa, ska vi expandera utanför Norden”, säger han.

Karl Andersson hoppas att Ikea kan bidra med råd och hjälp i samband med denna expansion. 

”Ikea har tagit något väldigt svenskt och paketerat det så att det funkar i hela världen. Jag tror deras medverkan kommer öka våra förutsättningar att expandera utomlands”, säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer