Hoppa till innehållet

Ikea öppnar för fler stora techförvärv

Ikea överraskade i fjol med att göra ett jätteförvärv av den amerikanska frilansappen Taskrabbit. Nu öppnar möbeljätten för fler företagsköp och investeringar inom techsektorn i närtid.

”Tekniken är nyckeln till framgång – oavsett om det handlar om Alibaba, Amazon eller Ikea”, säger Krister Mattsson på Ikea Group.

Ikea Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed på möbeljättens varuhus i Helsingborg.
Ikea Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed på möbeljättens varuhus i Helsingborg.Foto: Ola Torkelsson

Medan andra svenska storföretag gjort egna investeringar i startups valde Ikea länge att ligga lågt på marknaden. Men under 2017 startade möbeljätten upp en riskkapitalgren som ska göra minoritetsinvesteringar på uppemot 20 procent. Detta i startupbolag som i första hand bygger sin affärsidé på ny teknologi och kring hållbarhet.

Så sent som i januari överraskade Ikea genom att bli delägare i svenska Matsmart som via nätet säljer mat som annars hade slängts. Kopplingen till möbler är inte självklar, men Ikea kan lära sig av tekniken, enligt Krister Mattsson på Ikea Group.

”Vi kommer inte att utnyttja plattformen initialt, men man vet aldrig vad som händer i framtiden”, säger Krister Mattsson, chef för corporate finance, till Di Digital.

Läs mer: Ikea investerar i Matsmart – ska expandera utanför Norden 

Ikea har dessutom ingått ett par delägarskap i USA. Dels i XL Hybrids som bygger om bensin- och dieselmotorer till hybrider i mindre lastbilar – samt i Aerofarms, vars högteknologiska lösning möjliggör grönsaksodling nära storstäderna. Rundorna som Ikea deltog i hade en storlek på 178 respektive 327 miljoner kronor.

Just nu tittar Ikea brett på 10 till 15 potentiella minoritetsinvesteringar och förväntar sig en större aktivitet i Europa framöver, enligt Krister Mattsson.

Han hymlar inte om att möbeljättens mycket starka finansiella ställning möjliggör en högre aktivitet på riskkapitalmarknaden.

”Vi har en god likviditet som vi tidigare har förvaltat på ganska traditionellt med finansiella investeringar. Nu satsar vi på att ta större risker som understödjer vår kärnverksamhet och som kan ge mer avkastning på vårt kapital. Men vårt ingångsvärde är ändå att det är långsiktiga investeringar”, säger Krister Mattsson.

Krister Matsson, chef för corporate finance på Ikea Group.
Krister Matsson, chef för corporate finance på Ikea Group.

Ikea Group, som dagligdags kallas för Ikeakoncernen, driver 355 varuhus i 29 länder och är därmed världens största heminredningsföretag. För det brutna räkenskapsåret 2017 blev resultatet cirka 33 miljarder kronor före skatt.

Om man dessutom lägger till resultatet hos Inter Ikea – som äger varumärket och numera också sortimentsutvecklingen och möbelproduktionen – blev den samlade vinsten 44 miljarder kronor.

Läs mer: Ikea köper amerikanska startupbolaget Taskrabbit 

Bortsett från minoritetsinvesteringarna har Ikea inte minst börjat sluka bolag i sin helhet. I september 2017 köptes nämligen Silicon Valley-startupen Taskrabbit, som matchar frilansarbetare med jobb. Tjänsten har redan lanserats i USA, Kanada och Storbritannien där kunderna erbjuds hjälp att montera sina Ikeamöbler. 

”Den digitala ryggraden måste finnas på plats, vilket kräver fortsatta investeringar i varuhus, lager, e-handel och distribution. Men i och med att kraven på hemleverans och service ökar är det naturligt för oss att understödja verksamheten med företagsförvärv, särskilt i högteknologiska bolag och multikanalsdistribution”, säger Krister Mattsson.

Prislappen i affären offentliggjordes inte. Taskrabbit hade dock tagit in över 400 miljoner kronor i riskkapital sedan starten, vilket rimligtvis borde betyda att Ikea fick betala en ansenlig summa för aktierna i bolaget. 

Vid tiden för uppköpet var ungefär 60 000 frilansarbetare anslutna till tjänsten. Taskrabbit ska nu hjälpa Ikea att stärka sitt erbjudande till kunderna i en tid då konkurrenter i allt större utsträckning satsar på hemprodukter och installationstjänster.

”I den nya ekonomin och den konkurrens som växer fram är tekniken nyckeln till framgång. Så även inom detaljhandeln – oavsett om det handlar om Alibaba, Amazon, Ikea eller något annan”, säger Krister Mattsson.

Läs mer: ”Amazons framfart skyndar på Ikeas startup-jakt” 

Jonas Carlehed är hållbarhetschef på Ikea Sverige. Han menar att digitalisering och hållbarhet, de två stora makrotrenderna i världen, går hand i hand. 

När fler plattformar för delning kommer till marknaden ökar det till exempel möjligheterna att förlänga livet på Ikeas produkter. 

”Förvärvet av Taskrabbit var ett sätt för oss att ta ett snabbt kliv in i den nya delningsekonomin. Om vi själva skulle ha utvecklat en liknande plattform hade det förmodligen tagit längre tid, med tanke på Ikeas tyngd och storlek”, säger Jonas Carlehed till Di Digital.

Ikea har som mål att i slutänden bli ett helt cirkulärt företag. För att nå den visionen kommer möbeljätten att behöva ta hjälp av ännu fler startupföretag, enligt Jonas Carlehed.

”Vi är otroligt intresserande och beroende av ett samarbete med mer snabbspringande innovatörer och entreprenörer i de nya ekonomierna. Samtidigt kan vi bidra med våra resurser och vår kunskap till dem”, säger han.

Krister Mattsson bekräftar också att Ikeakoncernen är öppna för att göra fler stora förvärv under 2018 och framåt.

”Vi tittar utvärderar alltid nya möjligheter för framtiden som är direkt kopplade till vår kärnverksamhet och som skapar mervärde för våra kunder”, säger Krister Mattsson, chef för corporate finance på Ikea Group.

Läs mer: Så vill Ikea utveckla sin digitala affär

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera