Annons

Ikea storsatsar på elbilar

Ett av Ikeas varuhus i Ryssland.
Ett av Ikeas varuhus i Ryssland. Foto: Alexander Blinov
Möbeljätten Ikea startsatsar på elbilar. Nu ska samtliga Ikea-varuhus i världen byta ut sina bilar mot eldrivna fordon och bolaget öppnar även upp för att investera i företag verksamma i elbilssektorn. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var under den pågående klimatveckan i New York som Ikeas tillförordnade hållbarhetschef Pia Heidenmark-Cook presenterade möbeljättens elbilssatsning. 

"Det gäller vår egen fordonsflotta vid varuhusen och kontoren, men också de partner som sköter våra hemleveranser. Dessutom ska vi sätta upp laddstolpar vid alla varuhus för att uppmuntra både medarbetare och kunder att också byta till elbil", säger hon till DN.  

Läs mer: H&M och Ikea har i tysthet bildat ett bolag i Skåne 

Genom skiftet hoppas Ikea bidra till högre produktionsvolymer för elbilstillverkarna vilket potentiellt kan hjälpa till att pressa priserna på elbilar. Omkring hälften av Ikeas varuhus är redan utrustade med laddstolpar, skriver DN. 

Övergången till en elbilsflotta ska vara klar senast 2030 och även andra globala jättar som DHL, HP, Unilever och Vattenfall har anslutit sig till initiativet. 

"Vi kommer att byta ut hela fordonsparken med 3 500 fordon under de kommande fem åren. Med detta beslut bidrar vi inte bara till att minska koldioxidutsläppen i Europa, utan vi blir också en förebild för andra företag. Vi arbetar även med våra kunder för att bygga norra Europas största laddnätverk, InCharge", säger Magnus Hall, vd för Vattenfall, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Ikea om samarbetet med Apple: "Superintressant för oss"

Ett stort hinder för Ikeas vision är att det i dagsläget är ont om elfordon för tyngre transporter, men bolaget hoppas att initiativet ska öka utvecklingstakten i elbilsbranschen. Om det inte är tillräckligt är möbeljätten även beredd att ta saken i egna händer. 

"Vi tittar även på möjligheten att investera, till exempel i företag som främjar övergången till elbilar eller att gå in i långsiktiga partnerskap för att visa att det här är viktigt", säger Pia Heidenmark-Cook till DN. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer