Annons

Ikea visar upp snabbväxande "mini-farm" för hemmet

Foto: Space10
Foto: Space10
Med Ikeas nya satsning hoppas möbeljätten att vi i framtiden kommer att kunna odla våra egna grönsaker i hemmet. Inomhusfarmen Lokal visades i samband med London Design Festival.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ikea har blivit allt mer begivna på teknik och innovation. Nyligen meddelade möbeljätten att de köper startupbolaget Taskrabbit, som är en marknadsplats för tjänster. I slutet av maj kunde Di Digital rapportera att Ikea dragit igång en bolagsaccelerator i Älmhult.

Nu har Ikeas innovationslabb Space10 i Köpenhamn tagit fram en mini-farm som skulle kunna göra det möjligt att producera grödor hemma. 

I ett inlägg på bloggsajten Medium presenterar Space10 prototypen som har det svenskklingande namnet Lokal. Den är uppbyggd med klimatstyrda lådor där grödor växer under led-lampor. Med det nyutvecklade systemet används 90 procent mindre vatten och växtprocessen blir nästan tre gånger så snabb jämfört med om odlingen hade skett utomhus. 

Foto:
Foto: Space10

Läs mer: ”Amazons framfart skyndar på Ikeas startup-jakt”

Prototypen visades i samband med London Design Festival i Shoreditch.

Foto:
Foto: Space10

Men det är inte säkert att Lokal i slutändan når kunderna.

Enligt Michael La Cour som är vd för Ikea Food Services, måste konceptet fortsätta att utvecklas innan företaget beslutar om produkten ska komma ut i Ikeas butiker. Det skriver Business Insider.

Just nu arbetar teamet på innovationslabbet med att tillföra sensorer till odlingsbackarna för att användaren ska kunna följa hur grödorna växer. Guillaume Charny-Brunet, som är innovationschef på SPACE10 ser Lokal som en framtida lösning för närproducerad mat.  

Foto:
Foto: Space10

"Lokal skulle kunna hjälpa utvecklingen av en ny, lokal försörjningskedja, som gör det möjligt för oss att odla mer mat i våra städer", sa Guillaume Charny-Brunet på  SPACE10 enligt Business Insider.  

Lokal är inte Ikeas första odlingsprojekt. I slutet av 2016 lanserade Space10 en urban trädgårdslösning kallat Growroom.

Läs mer: Ikea vill integrera smart teknik i hela sortimentet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies