Annons

IMF: Finansiella utmanare är ett hot för banksektorn

IMF:s avgående vd Christine Lagarde väntas i höst ta över den Europeiska centralbanken.
IMF:s avgående vd Christine Lagarde väntas i höst ta över den Europeiska centralbanken. Foto: Jose Luis Magana (TT).
Uppstickare inom finanssektorn och digitala valutor kan utgöra ett stort hot mot de traditionella bankerna. Det menar Internationella valutafonden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Internationella valutafonden, IMF, bedömer i en ny studie att fintech utgör ett hot för banksektorn. 

Det på beror på att de mest vanliga formerna av pengar i form av kontanter eller bankinsättningar kommer få hård konkurrens framöver, rapporterar CNBC

IMF menar att hotet är så pass allvarligt att dessa två former kan komma att bli obsoleta när nya typer av digitala valutor uppstår, exempelvis Facebooks utannonserade kryptosatsning libra.

Läs mer: Nya kryptovalutan lockar jättarna – men experter varnar 

Enligt studien kommer bankväsendet sannolikt inte försvinna, men för att överleva måste bankerna genomgå nödvändiga förändringar.

IMF bedömer att traditionella banker har vissa konkurrensfördelar över teknikorienterade utmanare, däribland förmågan att erbjuda räntor på insättningar. 

Men man konstaterar samtidigt att stora teknikbolag och startups inom fintechsektorn är ”experter på att leverera praktiska, attraktiva, billiga och pålitliga tjänster till ett stort nätverk av kunder”. 

Vidare gör IMF bedömningen att politiker bör förbereda sig för viss disruption inom banksektorn framgent.

(Di Digital/Finwire)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer