Hoppa till innehållet

Inbyggda bränsleceller ska ladda smarta telefoner

Bränslecellsbolaget MyFC har rasat på börsen i år. Nu hoppas man återfå förtroendet genom en demonstration där bolagets vätgasdrivna bränslecell används för att ladda smarta telefoner.

Björn Westerholm och Sean McGee, vd respektive hållbarhets- och integrationsasvarig på MyFC, demonstrerar bränslecellen.
Björn Westerholm och Sean McGee, vd respektive hållbarhets- och integrationsasvarig på MyFC, demonstrerar bränslecellen.Bild: Pressbild

På baksidan av en Iphone 7 har man monterat en svart liten fyrkant – MyFC:s senaste och hittills minsta bränslecell. Telefonen laddas genom att ett speciellt engångskort, som innehåller salt och vatten, placeras ovanpå bränslecellen.

”Du kan ha ett antal kort i väskan eller kavajen. Om du till exempel åker till London över en helg behöver du inte ta med någon adapter, powerbank eller laddare”, säger Björn Westerholm, MyFC:s vd.

Varken Apple eller Samsung har bett om MyFC:s hjälp. Men det är inte poängen, enligt bolaget. Man hoppas i stället att demonstrationen ska få tillverkarna att se möjligheterna i bolagets vision. Något förenklat är tanken är att MyFC ska sälja licenser för sina  bränsleceller och engångskort till mobiltillverkarna.

Läs mer: Här är Apples nya Iphone 7

Bolaget bedömer att engångskorten kan säljas för mellan 10 och 12 kronor i butik. Men enligt Björn Westerholm är den stora nyheten inte korten utan bränslecellen. Att bränslecellen bara är 0,9 mm bred gör att den lätt kan byggas in i telefonernas chassin, menar han.

”Det är absolut ett genombrott. Det är först nu det här kan bli intressant för mobiltillverkarna”, säger Björn Westerholm.

Om han har rätt i den bedömningen återstår att se. Björn Westerholm kan inte säga när företagets lösning kommer att finnas på marknaden, men pekar på att både Apple och Samsung nyligen haft problem med konventionella batterier.

Det är inte första gången som MyFC står i rampljuset. Bolaget fick mycket uppmärksamhet när president Barack Obama provade företagets bränslecellsdrivna campingladdare vid ett Sverigebesök 2013. Totalt såldes campingladdaren i 10 000 exemplar innan produktionen upphörde.

Sedan dess har försäljningarna uteblivit för MyFC. Samtidigt har de negativa rörelseresultaten avlöst varandra. På Firth North, där bolaget är noterat, har aktien rasat med 83 procent i år. Bara under förra veckan gick aktien ner med nästan 30 procent och i fredags hade företaget ett börsvärde på ynka 117 miljoner kronor. Följ MyFC:s aktiekurs här.

Björn Westerholm vill inte kommentera kursfallet utan pekar hellre på en glädjande nyhet från den 17 november. Då kunde bolaget meddela att man fått sin första beställning på Jaq, en extern bränslecellsladdare som också drivs av engångskort. Totalt har den kinesiska mobildistributören Telling Communications, med bland andra China Mobile och China Telecom på kundlistan, beställt 1 000 laddare av MyFC.

”Det är en väldigt liten volym. Men jag hoppas att det bara är början på vår resa på den kinesiska marknaden”, säger Björn Westerholm.

På börsen gjorde aktien ett litet glädjeskutt vid beskedet, men föll snabbt tillbaka. Orderns värde överstiger inte 0,5 Mkr.

Hur säker kan du vara på att det blir mer än 1000 enheter?

”Vi har jobbat tillsammans med Telling och China Mobile i ett års tid. Både vi och de har för avsikt att bygga upp det här långsiktigt tillsammans för den kinesiska marknaden. Mer än så kan jag inte säga.”

Enligt Björn Westerholm ska leveranserna till Telling Communications påbörjas strax efter årsskiftet.

Kommer ni att behöva ta in mer pengar?

”Vi har fastslagit i den tredje kvartalsrapporten att om vi skulle behöva mer pengar så ser styrelsen med tillförsikt fram emot att kunna lösa den uppgiften. Men vi har inga kommentarer om det i dag.”

Läs mer: Här är Elon Musks nya solpanels-tak

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera