Annons

Indien förbjuder Tiktok, Wechat och andra kinesiska appar

Unga indier i Mumbai utgör en viktig marknad för kinesiska succéappar som Tiktok och Wechat.
Unga indier i Mumbai utgör en viktig marknad för kinesiska succéappar som Tiktok och Wechat. Foto: Dhiraj Singh
Indien förbjuder Tiktok, Wechat och dussintals andra kinesiska appar. Det är inte första gången miljardnationerna bråkar med varandra på den digitala arenan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Indiens departement för elektronik och informationsteknologi har bannlyst Tiktok, Wechat dussintals andra kinesiska appar som de betraktar som ”engagerade i aktiviteter ... skadliga för Indiens suveränitet och integritet”, enligt ett pressmeddelande. Det skriver nyhetssajten The Verge och hänvisar till ett pressmeddelande. Totalt 59 appar finns på den förbjudna listan.

Miljardnationen Indien är en viktig marknad för Tiktok, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance. Hela 30 procent av Tiktoks två miljarder nedladdningar kommer från från Indien, enligt The Verge, som hänvisar till uppgifter från Sensortower från april. 

Meddelandeapp WeChat, som ägs av det kinesiska internetföretaget Tencent, har mer än en miljard användare över hela världen.

Läs mer: Tiktok-ägaren Bytedance fördubblar intäkterna

Tiktoks Indienchef bekräftar att bolaget tagit del av beslutet och påbörjat en process för att följa det, men förnekar att man delat användarinformation med den kinesiska regeringen (se inlägg på Twitter nedan). 

Länk till twitter

Det är inte första gången Indien förbjuder Tiktok. I fjol instruerade regeringen Google och Apple att ta bort appen från sina respektive appbutiker på grund av oro över pornografi på plattformen, skriver The Verge. Den gången upphävdes förbudet efter ungefär en vecka.

Vilken roll geopolitik spelar i Indiens beslut är oklart. Men förhållandet mellan nationerna är spänt, efter en incident tidigare i månaden i vilken 20 soldater dog. 

Läs mer: Techprofilen: ”Historiskt att Tiktok plockar vd från Disney”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer