Hoppa till innehållet

Indonesiens kronprinsessa i avtal med svenskt chattbolag

Svenska gruppchatt-bolaget Supertext storsatsar på Indonesien. Under måndagen tecknade man ett genombrottsavtal med Indonesiens kronprinsessa.

Indonesiens kronprinsessa Mangkubumi, på besök i Stockholm under veckan, tecknar avtal med svenska gruppchatt-bolaget Supertext.
Indonesiens kronprinsessa Mangkubumi, på besök i Stockholm under veckan, tecknar avtal med svenska gruppchatt-bolaget Supertext.

Startupbolaget Supertext har redan lockat miljontals användare till sin gruppchatt-tjänst. Tjänsten är gratis och kan användas till allt från text till bilder, video, ljud, emojis, stickers och egna teckningar.

”Supertext är en chattjänst som funkar med internet, men även utan. Den funkar med en smartphone, men även utan. Tekniken är patenterad och unik. Den funkar på alla telefoner och man behöver inte installera något”, säger Supertexts vd och medgrundare Martin Jacobson.

Supertext är en chattjänst som funkar med internet, men även utan. Den funkar med en smartphone, men även utan.

Bolaget har idag 22 medarbetare och tjänsten finns i Europa, Afrika och Sydostasien. Tillväxten ser mest lovande ut i tillväxtländer, där bredbandsnäten är oberäkneliga och svajiga. Supertext storsatsar exempelvis just nu på Indonesien, ett land med 260 miljoner invånare, utspridda över 17 000 tropiska öar.

”I Indonesien saknar häften av befolkningen mobilt internet. De har en fragmenterad infrastruktur. Det är ofta dyrt med data och många kunder är priskänsliga. Vi kan hjälpa dem spara pengar och lösa många av deras utmaningar”, säger Martin Jacobson.

Kronprinsessan Mangkubumi, Indonesiens ambassadör Bagas Hapsoro och Martin Jacobson, vd Supertext.
Kronprinsessan Mangkubumi, Indonesiens ambassadör Bagas Hapsoro och Martin Jacobson, vd Supertext.Foto: Pressbild

Med syfte att förbättra sjukvårdsystemet har Supertext nyligen genomfört ett testprojekt i provinsen Papua. Bolagets chattjänst används för koordinering och samordning av sjukvårdsresurser, och för att kunna upptäcka epidemier på landsbygden tidigare.

”Vår tjänst är särskilt bra när infrastrukturen brister exempelvis vid krisinsatser i samband med naturkatastrofer, då man ofta saknar internet”, säger vd:n.

Under måndagen presenterade bolaget resultatet av pilotprojektet för kronprinsessan Mangkubumi, från Yogyakarta, Indonesien, som är i Sverige under veckan. Hon är även ordförande för landets scoutrörelse. Som en del av besöket tecknade hon ett avtal som gör Supertexts tjänst tillgänglig för scouternas 22 miljoner medlemmar.

”Det är en jätteintressant användarbas för oss. Scouterna är unga och befinner sig överallt, inte minst på landsbygden där vår tjänst behövs allra mest”, säger Martin Jacobson.

Supertext grundades 2010 och har sedan dess tagit in cirka 60 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna kan nämnas Sam Bonnier, som tidigare investerat i Fyndiq, och Joacim Odqvist, som byggt upp Scandinavian Parks & Resorts där Gröna Lund och Kolmården ingår. Styrelseordförande är Mikael Pawlo (NTL), grundare bakom Mr Green och Red Flag. 

Bolaget tjänar pengar genom avtal med telekombolag och storbolag. Under verksamhetsåret som slutade i augusti 2018 omsatte bolaget 2,1 miljoner kronor.

"Men 2019 ser spännande ut. Vi har flera jättepartnerskap och bör växa rejält”, säger Martin Jacobson. 

Fotnot: Indonesien är en republik. Mangkubumi är prinsessa för hovet i Yogyakarta på ön Java.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera