Annons

Indonesiens kronprinsessa i avtal med svenskt chattbolag

Indonesiens kronprinsessa Mangkubumi, på besök i Stockholm under veckan, tecknar avtal med svenska gruppchatt-bolaget Supertext.
Indonesiens kronprinsessa Mangkubumi, på besök i Stockholm under veckan, tecknar avtal med svenska gruppchatt-bolaget Supertext.
Svenska gruppchatt-bolaget Supertext storsatsar på Indonesien. Under måndagen tecknade man ett genombrottsavtal med Indonesiens kronprinsessa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Supertext har redan lockat miljontals användare till sin gruppchatt-tjänst. Tjänsten är gratis och kan användas till allt från text till bilder, video, ljud, emojis, stickers och egna teckningar.

”Supertext är en chattjänst som funkar med internet, men även utan. Den funkar med en smartphone, men även utan. Tekniken är patenterad och unik. Den funkar på alla telefoner och man behöver inte installera något”, säger Supertexts vd och medgrundare Martin Jacobson.

Supertext är en chattjänst som funkar med internet, men även utan. Den funkar med en smartphone, men även utan.

Bolaget har idag 22 medarbetare och tjänsten finns i Europa, Afrika och Sydostasien. Tillväxten ser mest lovande ut i tillväxtländer, där bredbandsnäten är oberäkneliga och svajiga. Supertext storsatsar exempelvis just nu på Indonesien, ett land med 260 miljoner invånare, utspridda över 17 000 tropiska öar.

”I Indonesien saknar häften av befolkningen mobilt internet. De har en fragmenterad infrastruktur. Det är ofta dyrt med data och många kunder är priskänsliga. Vi kan hjälpa dem spara pengar och lösa många av deras utmaningar”, säger Martin Jacobson.

Kronprinsessan Mangkubumi, Indonesiens ambassadör Bagas Hapsoro och Martin Jacobson, vd Supertext.
Kronprinsessan Mangkubumi, Indonesiens ambassadör Bagas Hapsoro och Martin Jacobson, vd Supertext. Foto: Pressbild

Med syfte att förbättra sjukvårdsystemet har Supertext nyligen genomfört ett testprojekt i provinsen Papua. Bolagets chattjänst används för koordinering och samordning av sjukvårdsresurser, och för att kunna upptäcka epidemier på landsbygden tidigare.

”Vår tjänst är särskilt bra när infrastrukturen brister exempelvis vid krisinsatser i samband med naturkatastrofer, då man ofta saknar internet”, säger vd:n.

Under måndagen presenterade bolaget resultatet av pilotprojektet för kronprinsessan Mangkubumi, från Yogyakarta, Indonesien, som är i Sverige under veckan. Hon är även ordförande för landets scoutrörelse. Som en del av besöket tecknade hon ett avtal som gör Supertexts tjänst tillgänglig för scouternas 22 miljoner medlemmar.

”Det är en jätteintressant användarbas för oss. Scouterna är unga och befinner sig överallt, inte minst på landsbygden där vår tjänst behövs allra mest”, säger Martin Jacobson.

Supertext grundades 2010 och har sedan dess tagit in cirka 60 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna kan nämnas Sam Bonnier, som tidigare investerat i Fyndiq, och Joacim Odqvist, som byggt upp Scandinavian Parks & Resorts där Gröna Lund och Kolmården ingår. Styrelseordförande är Mikael Pawlo (NTL), grundare bakom Mr Green och Red Flag. 

Bolaget tjänar pengar genom avtal med telekombolag och storbolag. Under verksamhetsåret som slutade i augusti 2018 omsatte bolaget 2,1 miljoner kronor.

"Men 2019 ser spännande ut. Vi har flera jättepartnerskap och bör växa rejält”, säger Martin Jacobson. 

Fotnot: Indonesien är en republik. Mangkubumi är prinsessa för hovet i Yogyakarta på ön Java.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer