Annons

Industriellt VR-bolag tar in halv miljard – flera svenska investerare ombord

Timo Toikkanen, vd för Varjo vars VR-produkter bland annat används för att träna astronauter och piloter.
Timo Toikkanen, vd för Varjo vars VR-produkter bland annat används för att träna astronauter och piloter.
Varjos VR-hårdvara används för att träna astronauter och piloter. Nu tar det finska techbolaget in närmare en halv miljard kronor från en rad investerare, varav tre med svensk koppling. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Flera svenska investerare är ombord när finska Varjo tar in 54 miljoner dollar, motsvarande 473 miljoner kronor, för att expandera globalt och fortsätta utveckla sin industriella hård- och mjukvara inom VR och andra former av ”blandad verklighet” (även kallad XR, eller ”cross reality”). Något förenklat handlar det om att skapa miljöer som är så pass verkliga att de kan användas internt av storföretag, bland annat för simulerad träning och produktutveckling.

Bland investerarna finns existerande delägare som Niklas Zennströms Atomico, svenska EQT Ventures och Volvo Cars Tech Fund. Bland de finska aktörer som går in med kapital kan nämnas det statliga investmentbolaget Tesi, samt riskkapitalbolagen Nordicninja och Lifeline Ventures. 

Kapitalrundan är den tredje i ordningen och innebär att Varjo plockat in drygt 100 miljoner dollar (närmare 900 Mkr) sedan starten. 

Varjo beskriver sig som det ”enda bolaget i världen” som levererar VR- och XR-enheter med – för ögat – perfekt upplösning. Bolag som exempelvis Volvo Cars, Boeing, Audi och Siemens uppges bland annat använda tekniken for att genomföra ”astronaut- och pilotutbildning”, utveckla framtidens bilar, samt för att effektivisera andra former av produktutveckling. 

”Vi ser en enorm efterfrågan på användningen av teknik inom VR och blandad verklighet, inte minst eftersom en stor del av världen fortsätter att arbeta på distans”, säger Timo Toikkanen, vd för Varjo. 

”När man kombinerar den fotorealistiska upplösningen och den exakta, integrerade eyetracking som finns i våra enheter, med vår kompatibla mjukvara, är möjligheterna att skapa, utbilda och bedriva forskning i virtuella miljöer oändliga”, slår han fast.

Varjos första produkter lanserades i fjol, men årsredovisningen för 2019 är ännu inte publik. Under 2018 redovisade bolaget en förlust på 12,3 miljoner euro, cirka 125 Mkr. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer