Annons

Industrifonden investerar i Spiltans healthtech-satsning

Till vänster: Nuvoairs grundare och vd Lorenzo Consoli.
Till vänster: Nuvoairs grundare och vd Lorenzo Consoli. Foto: Press.
Nuvoair listades av Norrsken som ett av bolagen som kan göra skillnad i världen framöver. Nu tar healthtechbolaget in 28 miljoner och ska tillsammans med Industrifonden ta sig ut till fler marknader.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Healthtech-bolaget Nuvoair utvecklar en luftvägsmätare som kopplas ihop med smarta mobiler. Tanken är att allt fler ska kunna mäta sin kapacitet själva under en längre tid för att utröna och identifiera eventuella andningssjukdomar.

Nu tar bolaget in cirka 28 miljoner kronor i en ny runda ledd av Industrifonden. Även befintliga ägaren Spiltan är med i rundan. De nya miljonerna ska bland annat gå till att anställa fler och fortsätta forskningen och utvecklingen av bolagets teknik.

”Vi ska använda investeringen för kommersiell expansion och för att ge bränsle till vår forskning och utveckling. Vi måste tänka framåt och våra kommande fem år, då måste vi investera i utvecklingen hela tiden”, säger bolagets grundare och vd Lorenzo Consoli.

Industrifonden går, förutom med finanser, också in i Nuvoairs styrelse, där Patrik Sobocki tar en plats.

”Nuvoair har ett unikt produkterbjudande och passar väl in i vår strategiska investeringsfokus inom digital hälsa. Med sitt stjärnfyllda team och den spridning som Nuvoairs lösning redan haft på flera kontinenter, tror vi att Nuvoair kan bli en global ledare inom lunghälsa”, säger Patrik Sobocki i en kommentar.

Nuvoair grundades 2015 och har utvecklat en mätare som tillsammans med en smart telefon kan mäta en persons lungfunktion. Tekniken läser av värdena och kan ge mätresultaten i realtid i personens hem. Resultaten kan sedan användas i personens vårdplan genom att delas med exempelvis vårdgivare.

Nuvoairs spirometer och app.
Nuvoairs spirometer och app. Foto: Press.

Under de senaste tre åren har bolaget hämtat in över 500 000 tester som ligger till grund för algoritmerna, som backas av maskininlärning. Bolagets teknik har CE-märkts, vilket innebär att bolaget har fått tummen upp att köra lösningen kommersiellt i hela EU och ett fåtal länder utanför unionen där märkningen också fungerar som standard. 

Bolaget har projekt på gång i bland annat Brasilien och Mexiko, dessutom väntar man besked från USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, FDA, för att kunna lansera.

”Just nu jobbar vi på 15 till 20 marknader, men flera större marknader ska vi in på under året”, säger Lorenzo Consoli.

Steget ut till den nordamerikanska marknaden är stort. Därför menar Lorenzo Consoli att Industrifondens engagemang passar sig väl för bolaget just i den fas man nu är i.

”Patrik har djup erfarenhet inom digital hälsa-området, och vi har lärt känna varandra under processen innan investeringen, vi är glada över att ha med honom. Industrifonden är en etablerad investerare i Norden och Europa så vi ser fram emot att ta nästa steg med dem och Spiltan”, säger Lorenzo Consoli.

Förutom mätaren, där bolaget jobbar med större sjukhuskedjor, offentliga vårdgivare och försäkringsbolag, samarbetar Nuvoair med läkemedelsföretag för att genomföra kliniska tester och forskning. 2017 gick Nuvoair in i ett samarbete med läkemedelsjätten Novartis Pharma AG för att sprida tekniken till fler marknader. 

En ytterligare del av affärsmodellen är att distribuera diagnostiseringsteknik till lungspecialister. I Sverige har bolaget gått fram genom samarbete med Kronans apotek och digitala vårdgivaren Doktor.se.

I mars hamnade bolaget på impact-investeraren Norrskens lista över Impact 100-lista, som rankar bolag utifrån deras potential till inverkan i affärsmodellen. 

Läs mer: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies