Annons

Industrifonden och Verdane gör exit i Göteborgsbolag

Per Anell är ansvarig för Industrifondens investering i Göteborgsbolaget Movimento.
Per Anell är ansvarig för Industrifondens investering i Göteborgsbolaget Movimento.
Göteborgsgrundade bilautomationsbolaget Movimento köps upp av Delphi Automotive. I samband med förvärvet säljer Industrifonden och Verdane sina andelar i bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bilautomationsbolaget Movimento grundades 2004 i Göteborg. 2007 fick bolaget Industrifonden och tre år senare gick även Verdane Capital in med kapital och har sedan dess var Movimentos största ägare med 40 procent av andelarna.  

I en affär som blev klar under onsdagen säljs bolaget till det USA-noterade bolaget Delphi Automotive och båda riskkapitalbolagen säljer sina andelar.

”Vi är nöjda. Movimento är ett av de stora bolagen inom automation för bilindustrin. Sedan vi gick in har branschen gått från att ha varit fokuserad på hårdvara till att handla mycket mer om mjukvara. Det är ett superhett område”, säger Per Anell, ansvarig investerare på Industrifonden.

Läs även: Autoliv och Volvo miljardsatsar på självkörande bilar

Industrifonden ägde 25 procent av Movimento efter att ha investerat drygt 20 miljoner kronor, vilket är en liten summa i jämförelse med andra innehav som riskkapitalbolaget har. Varken Verdane Capital eller Industrifonden vill uppge köpesumman eller hur mycket de har tjänat på affären.

”Vi är väldigt nöjda över den utveckling som Movimento har haft och vår finansiella avkastning”, säger Frida Einarson, chef för investerarrelationer på Verdane Capital.

Movimento vars ledning numera sitter i Detroit har kvar en liten utvecklingsavdelning i Göteborg. Bolaget är i dag en leverantör av uppdateringar av programvara, data och säkerhet för fordon. Movimentos avancerade teknikplattform möjliggör uppdateringar av elektroniska styrenheter i miljontals fordon för ledande biltillverkare.

Bolaget hade under 2015 en omsättning på 116 Mkr och en vinst på 2,2 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer