Annons

Industrifonden säljer Accedo-innehav för 100 miljoner

Tore Tolke är investment manager på Industrifonden.
Tore Tolke är investment manager på Industrifonden. Foto: Accedo/Industrifonden
Riskkapitalbolaget Industrifonden säljer sina andelar i Accedo till SEB Private Equity för drygt 100 miljoner kronor. Därmed får fonden en sjufaldig avkastning på sin investering i tv-appbolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Accedo, som gör appar åt stora tv-bolag, används i dag av mer än 100 miljoner människor globalt. Bolaget har samarbeten med jättar som HBO, Netflix, Sky, Universal, Disney och Samsung.

Tillsammans med befintliga ägare och personal investerade Industrifonden 9 miljoner kronor i Accedo år 2007. Då hade bolaget en omsättning på 3 Mkr. Nu, nio år och tre följdinvesteringar senare, omsätter Accedo 320 Mkr med 400 anställda och 16 kontor spridda över världen.

”Vi började, som de flesta andra, som ett litet bolag med en stor vision om att lösa ett problem vi såg i en traditionell marknad. Att få in investerare med rätt kompetens i rätt skede är oerhört viktigt, men också en stor utmaning”, säger Michael Lantz, vd och medgrundare av Accedo.

Köpesumman för Accedo är okänd men för den senaste nyemissionen 2013 värderades bolaget till cirka 320 Mkr. Affären värderar bolaget i dag till 477 Mkr, enligt Di Digitals uppskattning.

Industrifonden äger 22 procent av Accedo. Fonden har investerat 15 Mkr i bolaget, enligt handlingar från Bolagsverket och säljer nu innehavet för sju gånger pengarna, det vill säga 105 Mkr.

”Det är rätt läge för oss att göra en exit, och det känns utmärkt att vi gör en bra affär där vi har fått vara med och utveckla företaget”, säger Tore Tolke, ansvarig investerare på Industrifonden.

SEB Private Equity köper förutom Industrifondens innehav även andelar från andra investerare och blir majoritetsägare i Accedo. Samtidigt behåller grundarna 30 procent av bolaget.

”Alla investerare vill ju göra en exit och Industrifonden är en investerare som går in i tidiga faser. Nu har vi helt enkelt växt ifrån dem”, säger Michael Lantz.

Vi blev erbjudna det här istället för en börsnotering.

I och med affären får Accedo 83 Mkr tillgängliga för ytterligare expansion.

”SEB Private Equity ser en möjlighet att fortsätta växa bolaget ganska snabbt. För att göra det krävs det kapital även om vi går med vinst i dag”, säger Michael Lantz.

För två år sedan var den uttalade planen att börsnotera Accedo när bolaget nådde 300 Mkr i omsättning, men nu skjuts börsnoteringen framåt.

”Uppenbarligen blev vi erbjudna det här i stället för en börsnotering och våra investerare har valt att göra en exit på det här sättet. En private equity-firma kommer också vilja göra en exit så småningom. Men realistiskt sett kommer det inte att ske inom de närmaste två åren”, säger Michael Lantz.

”Vi räknar med att växa i ungefär samma takt som tidigare och ser framför oss att vi kan nå en miljardomsättning om några år. Då kan vi titta på en börsnotering igen”, säger Michael Lantz.


Läs mer:

Foto:

Historien om Sveriges bästa startup-investering

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies