Annons

Industrifondens nya miljoninvestering: Vindsimulationer

Sebastian Desant, vd och medgrundare av Adaptive Simulations.
Sebastian Desant, vd och medgrundare av Adaptive Simulations. Foto: Press
Adaptive Simulations vindsimulationer har lockat kunder som fastighetsbolaget Vasakronan. Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor i nytt kapital. ”Vem som helst kan starta en simulering inom några minuter”, säger vd:n Sebastian Desand.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Deeptechbolaget Adaptive Simulations, som utvecklar ett verktyg för att genomföra flödesanalyser, tar in 25 miljoner kronor i en finansieringsrunda ledd av Industrifonden och Fairpoint Capital.

”Det känns jättebra. Pengarna ger oss möjlighet att dels stärka upp teamet, rekrytera fler utvecklare och på säljsidan. Sedan känns det bra att ha med Industrifonden eftersom de har en lång erfarenhet av att investera i deeptechbolag”, säger Adaptive Simulations och medgrundare Sebastian Desand.

Med Adaptive Simulations verktyg, kallat Ingrid Cloud, kan mindre och medelstora bolag få möjlighet att genomföra analyser av flöden på ett kostnadseffektivt sätt. Det kan handla om flöden av luft, vätska, gas eller olja.

Ett typiskt exempel är fordons- och flygindustrin som arbetar med vindtunnlar för att designa produkter så att aerodynamiken fungerar så effektivt som möjligt. 

”Med vår tjänst kan vem som helst starta en simulering inom några minuter. Sedan kommer resultatet inom några timmar som ger ett resultat som är i nivå med vad storföretagen kan skapa. Det innebär att små och medelstora bolag kan få tillgång till samma simuleringar som BMW och Mercedes Benz.”

Men användningsområdena för flödesanalyser är bred, menar Sebastian Desand, och i regel handlar det om stora kostnader som kräver expertkompetens. Dessutom tar processerna lång tid.

Små och medelstora bolag kan få tillgång till samma simuleringar som BMW och Mercedes Benz.

Läs mer: Deeptech-bolaget tar in 23 miljoner från EU – har avtal med teknikjättar 

Ingrid Cloud gör en digital simulering som går snabbt och verktyget kan användas av alla eftersom verktyget förenklar och automatiserar analyserna. 

”Adaptive Simulations har lyckats förpacka avancerad och komplicerad spetsforskning i en användarvänlig tjänst. Det gör den användbar även av personer utan tidigare erfarenhet av flödessimulering. Dessutom har de ett väldigt starkt team där individerna kompletterar varandra”, säger Mårten Skogö, investeringsansvarig på Industrifonden.

Mårten Skogö, Industrifonden.
Mårten Skogö, Industrifonden. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

Enligt Mårten Skogö finns en marknadspotential på närmare 100 miljarder kronor, en marknad som dessutom kan växa i och med att processerna förenklas med hjälp av bland annat Adaptive Simulations lösning.

Ingrid Cloud bygger på 15 år av forskning som utförts på KTH. Adaptive Simulations grundare Rodrigo Vilela de Abreu, Johan Hoffman, Niclas Jansson och Sebastian Desand tog vidare forskningsresultaten och med stöd av KTH Innovation och Vinnova grundades bolaget 2015. 

Läs mer: Tar in 30 miljoner – ska slå sig in på stekheta IoT-marknaden 

2017 tog bolaget in sina första externa pengar och produkten lanserades förra året. I dag har bolaget 12 anställda med bas i Stockholm.

Som första kundsegment har Adaptive Simulations riktat in sig mot arkitekter och byggbolag, på kundlistan finns bland andra White arkitekter och fastighetsbolaget Vasakronan. 

För den sistnämnda skapar Adaptive Simulations vindsimulationer som gör att planeringen av fastighetsbyggnation eller renoveringar blir bättre, eftersom starka vindar kan påverka var det är lämpligt att placera olika lokaler. 

Vi hämtar upp väderdata från väderdatabaser, sedan simulerar vi vinden från flera olika vindriktningar.

Starka vindar kan också påverka komforten för fotgängare som rör sig vid byggnaderna och hur byggnader rör sig när vinden slår emot dem.

”Det finns områden där det blåser mycket och det kan påverka att det är olämpligt med caféer och restauranger utomhus. Det kan minska värdet på fastigheten”, säger Sebastian Desand och fortsätter:

”Vi hämtar upp väderdata från väderdatabaser, sedan simulerar vi vinden från flera olika vindriktningar. Vad man gör är att man löser en ekvation som beräknar hur vinden beter sig. Detta visas på ett enkelt sätt, så kan man hitta på saker att göra för att motverka problemet. Byggnadens form kan påverka, exempelvis kan hörnen rundas av.”

Även Fairpoint Capital går alltså med i rundan. Genom investeringen tar Mårten Skogö, från Industrifonden, och Filip Petersson, investeringschef på Fairpoint Capital, plats i bolagets styrelse.

”Adaptive Simulations kan dramatiskt öka produktiviteten för avancerade kunder men tillgängliggör även simulering för mindre avancerade kunder, man kan därför ta både nya och gamla marknadsandelar så att säga”, säger Filip Petersson.

Läs mer: Japansk ”ninjafond” plockar in miljard – satsar på deeptech i Norden 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer