Hoppa till innehållet

Industrifondens nya vd: ”Vi har en makalös fördel”

Industrifondens nya vd David Sonnek skyr konsumentappar och vill satsa på AI, IoT och robotik. Med 4,5 miljarder på fickan är han en av de mäktigaste investerarna på den svenska startupmarknaden.

”Att köpa kikaren var mitt första investeringsbeslut”, säger Industrifondens nya vd David Sonnek.
”Att köpa kikaren var mitt första investeringsbeslut”, säger Industrifondens nya vd David Sonnek.

David Sonnek hade jobbat på riskkapitalbolaget SEB Venture Capital i hela 18 år, varav åtta som vd, när Industrifondens ordförande Charlotte Brogren ringde upp. Erbjudandet var att ta över vd-posten efter Anders Slettengren som skulle gå vidare till Ratos. 

”Jag kunde bara inte tacka nej till innovations-Sveriges finaste jobb”, säger han.

David Sonnek har ägnat nästan hela sin karriär åt att spana efter ny teknik som kan kommersiellas. Han har en doktorsexamen från KTH, och har forskat i experimentell atomfysik. Ovanpå det har han en MBA-examen från Handelshögskolan och Wharton School vid University of Pennsylvania.

Den 57-åriga investeraren blev formellt vd för Industrifonden den 20 juni. Men det är först den senaste månasden som han kommit upp på banan på riktigt.

”Jag rivstartade med att fika med medarbetarna och sedan gå på semester”, skrattar han.

Som vd är David Sonnek ytterst ansvarig för Industrifondens 53 portföljbolag inom teknik och life science. Kapitalet han förfogar över kommer från så kallad ”evergreen”-fond som sedan 1996 har vuxit till närmare 4,5 miljarder kronor. Uppdraget är att via framgångsrika investeringar främja industriell utveckling i Sverige.

”Vi har lyxen att kunna investera i disruptiv innovation utan att ha krav på att göra en exits inom en viss tid”, säger han.

Han tvingas dock medge att Industrifondens två senaste investeringar är i takt med sin tid, snarare än framtidsinriktade. Den ena är DP Organizer, som jobbar med implementering av EU-direktivet GDPR och andra frågor som rör personlig integritet på nätet. Den andra är Formulate, som utvecklat en AI-lösning som hjälper e-handlare med sin marknadsföring. 

”Frågor om personlig integritet på nätet kommer vara med oss i lång tid framöver. Formulate behövs när konkurrensen från jättar som Amazon tilltar”, säger han.

För att hitta nya investeringsobjekt vill han öka Industrifondens närvaro vid olika evenemang i branschen och på universitetens inkubatorer.

”Vi vill lära känna Sveriges bästa entreprenörer tidigt och hålla kontakt med dem tills det blir dags för oss att investera. Vi har medarbetare som är särskilt duktiga på sånt", säger han och lyfter fram sin kollega John Sjölander, en före detta tech-entreprenör, som exempel. 

”När jag blickar ut ser jag KTH, Epicenter och en mängd små startupbolag”, säger David Sonnek.
”När jag blickar ut ser jag KTH, Epicenter och en mängd små startupbolag”, säger David Sonnek.Foto: Martina Huber

Överlag är han imponerad över den bredd och djup som finns bland medarbetarna. Som exempel nämner han även Nina Rawal, tidigare strategichef på Gambro, som både doktorerat i molekylär onkologi neurobiologi vid KI och jobbat med investeringar i hälsosektorn, som ett exempel på Industrifondens kombination av bredd och djup.

”Vi ska fortsätta att rekrytera folk och bygga vår expertis inom olika vertikaler som AI (artificiell intelligens), IoT (internet of things) och robotik”, säger han.

Hur mycket investerar ni per år?

”Cirka 400 miljoner kronor. Men vi kan öka trycket eller avvakta beroende på konjunkturen, vilket är en makalös fördel.”

Vad tycker du är dyrt just nu?

”Bolag som använder beprövad digital för att lösa konsumentproblem är ju något som gått väldigt bra de senaste 10-15 åren. Där är värderingarna höga.”

Vad är billigt?

”Bolag med hög teknisk risk, där man inte vet om tekniken ens fungerar ännu. Inte minst de som riktar sig till företag. Lägst värderade är bolag med hög teknisk risk, som utvecklar hårdvara för företagsmarknaden. Men det är värt att betona att tre av Industrifondens bästa affärer – Qlik, Micronic och Arcam – har varit i bolag som utvecklade fundamentalt ny teknik.

Fotnot: Stiftelsen Industrifonden grundades av staten 1979 för att främja industriell utveckling i Sverige. 1996 ändrades inriktningen och Industrifonden fick möjlighet att gå in som delägare i små och medelstora företag. Idag är Industrifonden en av Sveriges största och mest erfarna investerare i tillväxtföretag med 4,5 miljarder kronor i sin fond och 53 bolag i portföljen. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera