Hoppa till innehållet

Inflation av tveksamma annonser för ansiktsmasker på Instagram

Efterfrågan på ansiktsskydd är stor, och sociala nätverk som Instagram verkar inte hinna med att blockera användare som snabbt sprider sina säljannonser i nätverket.

Ett exempel på ett Instagram-inlägg om ansiktsmasker, där en rad hashtaggar används för att sprida inlägget.
Ett exempel på ett Instagram-inlägg om ansiktsmasker, där en rad hashtaggar används för att sprida inlägget.

Bristen på ansiktsmasker har lockat till sig både seriösa säljare och bedragare till sociala medier. Instagram är ett populärt sätt att marknadsföra produkter på, då det är enkelt att lägga upp konton och länka vidare till olika säljkanaler. Fotoappen har över en halv miljard aktiva användare varje dag.

I början av mars gick Instagrams chef Adam Mosseri talesperson ut och sa att man hade stoppat alla annonser för ansiktsmasker.

Sedan dess har dock användare kommit på andra sätt att sprida sitt budskap om ansiktsmasker genom olika virala hashtaggar. 

Det fristående analysföretaget Ghost Data har gjort en genomgång av publika inlägg på Instagram med olika hashtaggar kopplade till coronaviruset. De har också använts i kombination med hashtaggar om märken för olika ansiktsmasker, som N95, för att skriva inlägg med säljannonser.

I urvalet av över 99.000 inlägg har Ghost Data identifierat 25.000 inlägg och 10.450 konton på Instagram som säljer ansiktsmasker. De flesta säljarna kommer från Kina, men det finns även en spridning över USA, Ryssland och Storbritannien samt tretton andra länder.

Man har också sett att majoriteten av säljarna använder meddelandetjänsten Whatsapp och kinesiska Wechat för att kommunicera med kunderna. Det vanligaste betalsättet är PayPal.

”Försäljningen av varor utförs av säljare som inte är certifierade. Det finns inga garantier för att de utannonserade produkterna är äkta och säkra, för att inte tala om risken för en potentiell köpares hälsa och säkerhet”, skriver Ghost Data i rapporten.

Läs även: Myndighet ska granska influencers i kreditreklam 

Även i Sverige finns det dem som försöker sko sig på försäljning av ansiktsskydd. Expressens sajt Dina Pengar rapporterade i mars om att vice partiledaren för Alternativ för Sverige, William Hahne, har startat en butik där han säljer ansiktsmasker för 249 kronor styck. Maskerna är slutsålda i handeln, där de vanligtvis kostar 29 kronor.

Anmälningarna mot William Hahnes butik har strömmat in till Konsumentverket, rapporterar SVT. Nu vill myndigheten se bevis på om påståenden kring flera produkter som säljs som skydd mot coronavirus stämmer.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera