Annons

Influencer-bolagen växer i raketfart – utan externt kapital

Marknadsföring via influencers är på uppgång. Sam Foroozesh (tv), vd och medgrundare av Cure Media, och Jonas Arnklint, vd och medgrundare Beatly.
Marknadsföring via influencers är på uppgång. Sam Foroozesh (tv), vd och medgrundare av Cure Media, och Jonas Arnklint, vd och medgrundare Beatly. Foto: Press.
De inspireras av framgången för Daniel Wellington och andra bolag som slagit igenom med hjälp av ambassadörer på nätet. Sveriges ”influencer marketing”-bolag växer snabbt och omsätter redan hundratals miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En ny våg av ”influencer marketing”-bolag växer fram i Sverige. De är datadrivna, oberoende och kan snabbt engagera hundratals trendsättare i olika kampanjer.

Till skillnad från många startupbolag växer de på egna meriter – utan riskkapitalbolag i ryggen.

”Vi ser ut att omsätta 120 miljoner kronor i år”, säger Martin Garbarczyk, vd och medgrundare på Relatable. 

Bolaget startades så sent som 2016, och bedriver just nu 70 influencer-kampanjer i 17 länder. I fjol uppgick omsättningen till 76 miljoner kronor. Tillväxten ligger på 50-60 procent. 

”Vi har inte tagit in något externt kapital. Inte ens grundarna har behövt investera. Vi har växt genom att återinvestera våra vinster”, säger Martin Garbarczyk.

Precis som branschkollegorna på Cure Media och Beatly har han tagit intryck av succébolag som klocktillverkaren Daniel Wellington, modebolaget Na-kd och mobilskalsbolaget Ideal of Sweden. De har alla byggt egna team för att engagera influerare på Youtube, Instagram och diverse bloggar. 

”Jag inspireras mycket av Daniel Wellington. De har haft influencers som en integrerad del av son marknadsföring och sin största distributionskanal sedan dag ett”, säger Jonas Arnklint, vd och medgrundare på Beatly.

Beatly omsatte 29 Mkr i fjol och hade en vinst strax över nollan. 

”Jag tror vi omsätter närmare 50 miljoner kronor i år. De senaste tre månaderna har vi börjat med maskininlärning för att analysera vår målgruppsdata. Det gör det ännu enklare för annonsörerna att hitta rätt influencers”, säger Jonas Arnklint.

Läs mer: Isabella Löwengrip planerar att börsnotera sig själv 

Även myndigheter som polisen har börjat ta hjälp av influencers, i det här fallet genom ett samarbete med Sofia ”PT-Fia” Ståhl och Cure Media, för att attrahera fler kvinnliga sökanden till yrket.
Även myndigheter som polisen har börjat ta hjälp av influencers, i det här fallet genom ett samarbete med Sofia ”PT-Fia” Ståhl och Cure Media, för att attrahera fler kvinnliga sökanden till yrket.
Många tror att engagemanget går ner om inläggen annonsmärks, men vi håller inte med om det.

Liknande tongångar hörs hos branschens trea, Cure Media, som även de växer snabbt och med lönsamhet. Precis som på Beatly talar man om uppgraderingar i sin tekniska plattform som förbättrat matbarheten i resultaten. 

”Vi ska omsätta 50 miljoner kronor i år och 100 miljoner 2020”, säger bolagets vd och medgrundare Sam Foroozesh. 

Bland Cures kunder kan nämnas Ellos, Moderna Försäkringar och Polismyndigheten. Beatly jobbar bland annat med Lindex och Jotex.

Relatable ligger steget före med kunder som Samsung, Heiniken och Voi. På knappt fyra år har bolaget anställt 50 medarbetare och öppnat kontor i Stockholm, London, New York och Los Angeles. 

”Vi var nog först i Sverige med att jobba som Facebook och Google. Vi har i dag ett globalt index med 17 miljoner influencers och tittar på följare, engagemang, demografi”, säger Martin Garbarczyk.

Läs mer: Raketstart för influerarens skönhetsmärke – sålde för 23 miljoner första året 

Relatables vd Martin Garbarczy och Jonna Jinton, en av bolagets influencers.
Relatables vd Martin Garbarczy och Jonna Jinton, en av bolagets influencers.

Gemensamt för dessa tre ”influencer marketing”-bolag är att de jobbar med influerare med mellan 10 000 och 150 000 följare. De största namnen, personer som Bianca Ingrosso med över en miljon följare på Instagram, har redan agenter och behöver inga mellanhänder. 

För att illustrera sina metoder nämner Martin Garbarczyk en kampanj för Samsungs nya mobiltelefon.

”Samsung ville att den nya S10-telefonen skulle bli ett naturligt val för Sveriges kreatörer. I vår kampanj jobbade vi med 75 influencers som vi valt ut för att de har rätt demografier, datapunkter, stil och för att de gillar Samsung. Kampanjen är utformad så att att kreatörerna postar inlägg på Instagram månadsvis och programmet går över 4-5 månader”, säger han.

Hur mycket betalar ni influerarna?
”Det varierar. Men har man 50 000 följare och ett snittengagemang på 8 procent kan det röra sig om 10 000 till 20 000 kronor för en post och en story på Instagram.”

En stor fråga för branschen är smygreklam. Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) fällde nyligen åtta inlägg på Instagram för att de saknade reklammarkering.

Artisten Pernilla Wahlgren fälldes exempelvis för sin marknadsföring av nätbutiken Provrummet, hennes dotter Bianca Ingrosso fälldes för sin marknadsföring av det egna varumärket By Bianca, och Samir Badran fälldes för sin marknadsföring av boken ”Samir & Viktor” som ges ut av Bookmark Förlag.

All tre ”influencer marketing”-bolag som Di Digital intervjuat säger sig följa marknadens spelregler i Sverige och utomlands.

”Vi annonsmärker tydligt i Sverige och följer lagar och regler i alla länder vi är verksamma i. Vi kan inte riskera våra stora kunders rykte. Många tror att engagemanget går ner om inläggen annonsmärks, men vi håller inte med om det”, säger Martin Garbarczyk.

Läs mer: Influencers ska hjälpa unga hitta sin grej 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer