Hoppa till innehållet

Influencerns bolag bommar vinstmål – omsättningen krymper

Kenzas modebolag Ivyrevel såg försäljningen falla och förlusterna öka under 2018. Värdet på varulagret ökade.

Gustav Springfeldt, Kenza Zouiten och vd Aleksandar Subosic.
Gustav Springfeldt, Kenza Zouiten och vd Aleksandar Subosic.Foto: Oskar Omne

Det svänger snabbt i modevärlden. För 2-3 år sedan var modebolaget Ivyrevel ett glödhett framtidslöfte med snabbfotad direktförsäljning via egen nätbutik i 80 länder. Tillväxten var stark och bolaget tog in delägare som H&M HM B +0,56%Dagens utveckling och Zalando.

Idag framstår framtiden som betydligt mer osäker.

Idén har aldrig varit att skapa ett bolag som bara sväljer kapital.

Under 2018 landade Ivyrevels omsättning på 41,4 miljoner kronor. Det är en nedgång med 9 procent jämfört med året innan. 

Förlusten trefaldigades samtidigt till 7,5 Mkr under året.

Resultatet står i bjärt kontrast till de utfästelser som bolagets ordförande Dejan Subosic levererade i en intervju med Di Digital i december 2017.

”Vi tror att vi kommer att få absolut störst tillväxt under 2019 och framåt. Under 2018 kommer vi att nå break-even. Idén har aldrig varit att skapa ett bolag som bara sväljer kapital”, sa han då.

Läs mer: Ivyrevel: ”Vi ska nå break-even 2018”  

Ivyrevels grundades 2012 av Gustav Springfeldt tillsammans med modebloggaren Kenza Zouiten och syskonen Aleksandar Subosic och Dejan Subosic. Under många år såg bolaget ut att gå från klarhet till klarhet. 

Mellan 2016 och 2017 dubblades omsättningen exempelvis från drygt 20 Mkr till närmare 46 Mkr. Förlusterna minskade samtidigt i snabb takt.

I slutet av 2017 köpte e-handelsjätten Zalando 15 procent av Ivyrevel för 20 Mkr. Zalando blev då Ivyrevels första försäljningskanal utanför den egna butiken Ivyrevel.com. H&M utökade samtidigt sitt innehav och blev största enskilda ägare med 23 procent av aktierna.

Läs mer: Zalando investerar i H&M:s startupbolag 

Men under 2018 slog Ivyrevel alltså i taket, med en kombination av minskad försäljning och stigande försluter. 

Under året minskade bolagets kassa från drygt 45 Mkr till knappt 17 Mkr. 

Värdet på Ivyrevels varulager trefaldigades samtidigt till 3,9 Mkr, vilket brukar vara ett tecken på felsatsningar. 

Enligt årsredovisningen tog bolaget stora kostnader under 2018 som sägs förbereda det för framtida tillväxt. Man öppnade bland annat ett eget lager för snabbare leveranser och för att sänka framtida kostnader. Ivyrevel har även ökat antalet återförsäljare samt integrerat e-handelssystemet med lösningen Anatwine för att förenkla försäljningen på digitala marknadsplatser. 

Läs mer: Influencern Kenza stäms – sägs ha gjort smygreklam 

Modebolaget testade även ett fysiskt butikskoncept under året då man öppnade en pop-up butik i Mall of Scandinavia, Stockholm.

Di Digital söker Ivyrevel för en kommentar.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera