Hoppa till innehållet

Inför Tesla-rapporten: Det här vill analytikerna höra från Elon Musk

Efter förra kvartalsrapporten vägrade Teslas vd Elon Musk att svara på analytikernas frågor. Här är de frågor som väntas komma efter onsdagskvällens rapport. 

Elon Musk är vd för Tesla som rapporterar under onsdagskvällen.
Elon Musk är vd för Tesla som rapporterar under onsdagskvällen.

Teslas vd Elon Musk har haft ett kvartal kantat av uppmärksammade uttalanden. Det började vid förra kvartalsrapporten där han, under den efterföljande telefonkonferensen med analytiker, vägrade att svara på frågorna som ställdes. De var enligt honom "tråkiga och tjockskalliga".

Läs även: Dryg Musk sänkte Tesla-aktien 

Elon Musks sätt att hantera analytikerna fick kursen, som initialt reagerade positivt på rapporten, att falla. Detta var i början av maj.

Tre veckor senare gav han en känga till medier för att vara osakliga efter att de skrivit negativa saker om Tesla. Han föreslog att man skulle starta en sajt där journalister och medier kunde betygsättas på ett liknande sätt som Uber-chaufförer. 

I mitten av juli hamnade Elon Musk i ytterligare ett Twitter-bråk efter att ha kallat en av dykarna vid räddningsaktionen i Thailand för pedofil. Det efter att dykaren öppet kritiserat Teslas undervattensrobotar. Elon Musk bad senare om ursäkt för påhoppet.

Läs även: Elon Musk går till attack mot dykaren i Thailand 

Under onsdagen kommer Tesla att rapportera sina kvartalssiffror. Förutom resultatet kommer även blickarna vara riktade mot Elon Musk för att se hur han hanterar de efterföljande frågorna.

"Vi förväntar oss en mer genomtänkt Elon Musk under samtalet", säger Gene Munster, investerare på Loup Ventures till Bloomberg

Han varnar för att en upprepning av förra kvartalets IR-samtal skulle sporra ”en väsentlig förlust av investerarnas förtroende”.

Brist på kapital

Enligt analyser som Financial Times har tagit del av förväntas Tesla rapportera en förlust på minst 600 miljoner dollar, motsvarande 5,8 miljarder kronor. Samtidigt har Elon Musk sedan april hävdat att bolaget inte behöver mer kapital, trots den ökade investeringen i produktionen av Model 3. 

Enligt Bloombergs sammanställning kommer Tesla att rapportera en minskning av kassaflödet med 900 miljoner dollar för andra kvartalet. Det efter att spenderat minst 1 miljard dollar i tre av de senaste fyra kvartalen. 

Läs även: Analys: Tesla behöver ta in mer kapital redan i år

Ett antal analytiker har motsatt sig Elon Musks inställning och påpekat att Tesla kommer att behöva 2–3 miljarder dollar innan året är slut. Bland dessa finns Bloomberg Intelligence kreditanalytiker Joel Levington, Cowens Jeff Osborne samt Colin Langan på den schweiziska investmentbanken UBS. 

De senaste uppgifterna om att Tesla har lösa planer på att öppna fabriker i Europa och Kina skulle även det tala för att en större kapitalanskaffning är nödvändig.

Läs även: Tesla uppges lägga 44 miljarder på ny fabrik i Kina 

Produktionen av Model 3

Enligt Bloomberg News är produktionen av Teslas senaste modell av stort intresse för analytiker. Efter stora förseningar i produktionen av bilen, meddelade bolaget i början av juli att målet om 5 000 enheter i veckan nu är nådd. Det lyckades genom att arbetet fortsatte dygnet runt och att tillverkningsutrustning flögs in från Tyskland.

Tesla har senare gått ut med att bolaget kommer kunna producera 6 000 bilar i veckan i slutet av augusti. Förutom att veta om hur tillverkningstakten ser ut i dag vill analytiker även höra hur man ska nå det utsatta målet på att producera 10 000 bilar i veckan, enligt Bloomberg News.

Intresset för Tesla-bilar

De långa väntetiderna, 3 till 12 månader, på att få händerna på en Model 3 har fått många köpare att avboka. I juli rapporterades det att återbetalningarna av depositioner från kunder som inte längre vill ha en Model 3 var större än de som betalas in av intresserade kunder. Enligt investmentbolaget Needham & Co hade en fjärdedel dragit tillbaka sina förhandsbeställningar. Detta är något som Tesla förnekar.

I juli nådde Tesla gränsen med 200 000 sålda bilar i USA, vilket betyder att nästa år kommer amerikanska kunder inte få det 66 000 kronor skatteavdrag på elbilar som tidigare kunder har fått. Hur det kommer att påverka försäljningen är oklart.

I Sverige har 582 nyregistreringar av Teslas bilar gjorts i år. Det är en minskning på 27 procent i jämförelse med samma period i fjol, enligt Bil Swedens senaste rapport.

Hur efterfrågan och tillgänglighet för de olika modellerna ser ut kommer att vara något som analytikerna vill fråga Elon Musk om efter kvällens rapport. Hur han svarar återstår att se.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera