Annons

Ingen garanti att elen räcker till Microsofts datacenter i Staffanstorp

Trots att Eon inte har lämnat några garantier gällande elförsörjningen, har it-jätten Microsoft redan inlett byggandet av datacentret.
Trots att Eon inte har lämnat några garantier gällande elförsörjningen, har it-jätten Microsoft redan inlett byggandet av datacentret. Foto: Press.
Elbristen har tvingat skånska företag att hejda planer på expandering. Samtidigt är ett elslukande datacenter redan på gång att byggas i Staffanstorp av Microsoft. Kommer det att finnas ström som motsvarar behovet? Energibolaget Eon har ännu varken sagt ja eller nej.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I förra veckan stod det klart att it-jätten Microsoft ska etablera ett datacenter i Staffanstorp. Sedan dess har funderingar väckts om hur det kan finnas elförsörjning till en så pass energislukande verksamhet, med tanke på elbristen i Skåne?

Frågan är inte obefogad.

”Vi har ju redan sedan i vintras varnat för att det kommer att bli en kapacitetsbrist, bland annat i Skåne. Och den är påtaglig, vid varje förfrågan så måste vi noggrant utreda, och se om det finns möjliga vägar att förse företag med den kapacitet de behöver. Men att det är svårt, det är ett faktum”, säger Ivan Loftrup-Ericson, som är presschef på Eon, som äger regionnätet.

Flera företag, som Ecolean och Pågen, har tidigare hejdats i sina planer på expansion i Skåne, på grund av att det inte går att garantera tillräckligt med el.

Så vilket besked har Microsoft fått?

Eon meddelar att det pågår samtal mellan dem och IT-jätten. Men något besked om det kommer finnas elförsörjning som motsvarar Microsofts planer har energibolaget ännu inte gett.

”Vi har inte kommit så långt”, säger Stina Albing på Eon.

Är det inte problematiskt att Microsoft startar ett datacenter, med tanke på elbristen i Skåne ?

”Det sätter ju fingret på att hur viktigt det är att Sverige löser kapacitetsbristen”, säger Ivan Loftrup-Ericson.

I övrigt vill han inte kommentera hur kommunikationen med Microsoft går.

”Vi har en dialog med alla företag som efterfrågar kapacitet och hur de samtalen går, det vill jag inte gå in på. Men vi gör allt vi kan för att tillgodose det våra kunder vill ha.”

Läs mer: Microsoft satsar i datacenterstriden – köper mark i Skåne 

Så hur kommer det sig att Microsoft storsatsar i Staffanstorp, trots den skånska elbristen, och trots att man ännu inte har fått några garantier från ägaren av det regionala elnätet?

Staffanstorp omfattas ju av sydvästra Skåne, som har en generell kapacitetsbrist.

Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft, ger inget rakt svar på den frågan. Men skriver till Sydsvenskan att man samarbetar ”med lokala och regionala energiaktörer” för att ”säkerställa att Microsofts energibehov är välplanerat med minimal inverkan på övriga samhället.”

Vad gör ni om Eon säger nej?

”Frågor om energitillgängligheten besvaras bäst av energileverantörerna. Men vi har som sagt haft en dialog med Eon under lång tid”, skriver Andreas Wingren.

Hur mycket el datacentret kommer att kräva vill han inte svara på. Men han framhåller att företaget vill driva sina center på ett hållbart sätt.

”Det innefattar bland annat att minska koldioxidutsläppen, öka användningen av förnybar energi och investera i teknologi och innovationer för att minska mängden naturresurser som används i våra anläggningar.”

Enligt Svenska kraftnät varierar det hur pass elkrävande en datahall är.

”Det kan motsvara allt från en stadsdel till en större svensk stad”, säger Per Eckemark på Svenska kraftnät.

Samtidigt vill han nyansera bilden av läget i Skåne.

”Det handlar om brist på vissa tider och på vissa ställen.”

Exakt hur det ser ut i Staffanstorp kan han inte säga.

Det kan inte heller Stina Albing på Eon.

”Men Staffanstorp omfattas ju av sydvästra Skåne, som har en generell kapacitetsbrist.”

Hampus Trellid som är vd på elnätsbolaget Staffanstorps energi, säger att läget ändå ser relativt stabilt ut just i kommunen.

”Det finns inget företag eller hushåll i dag som har elbrist i Staffanstorp.”

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer