Annons

Ingen rabatt för investerare när Klarna når jättevärdering

Northzones partner Hans Otterling och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Northzones partner Hans Otterling och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Oskar Omne
Klarna har en bred ägarkrets, som innehåller allt ifrån grundare till institutioner. Riskkapitalbolaget Northzone gick in redan 2015 och enligt partnern Hans Otterling är den nya värderingen på 93 miljarder låg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag träffade Klarnas grundare redan 2005, när bolaget just grundats och de fortfarande satt på Handelshögskolans Business Lab på Saltmätargatan. Ett av mina sämre beslut i livet är att jag inte investerade i dem då”, säger investeraren Hans Otterling.

Året därpå blev han partner på Northzone

Inom några år hade riskkapitalbolaget redan lagt grunden till sin framgångssaga genom tidiga investeringar i bolag som Spotify och Izettle. Men Northzone missade möjligheten att köpa in sig tidigt i Klarna.

Först på plats var istället affärsängeln Jane Walerud, som investerade redan på idéstadiet och hjälpte bolaget hitta utvecklare till sin första tjänst. Hon ägde en tid 10 procent av bolaget. 

Läs mer: Klarnas vd: Utesluter inte notering som ”folkaktie” i Stockholm

Investmentbolaget Öresund lyckades köpa in sig i Klarna redan 2007, ett par år efter starten, genom en investering på knappt 30 Mkr. 

Men den stora skrällen kom 2010 när Sequoia – en av Silicon Valleys tyngsta riskkapitalbolag med bolag som Google, Yahoo och Paypal i portföljen – investerade 70 Mkr i Klarna och blev betalbolagets största enskilda ägare. Öresunds dåvarande styrelseordförande Sven Hagströmer blev ordförande och Michael Moritz, legendarisk partner på Sequoia, blev ledamot i styrelsen.

”Sequoia tog hela rundan själva. De hade tydligen missat att investera i ett liknande bolag som hette Bill Me Later och som i dag är en del av Paypal”, suckar Hans Otterling.

Samma år sålde Jane Walerud merparten av sina Klarna-aktier för cirka 80 miljoner kronor, vilket innebar en formidabel avkastning på 150 gånger insatt kapital. Klarna värderades då till knappt en miljard kronor, jämfört med 93 miljarder i dag. 

Öresunds investering gav 32 gånger pengarna när de sålde 2014. En fantastisk affär - som kunde blivit betydligt bättre om de väntat längre. 

Först 2015 lyckades Northzone köpa in sig i Sveriges näst största teknikbolag, efter Spotify.

”Sebastian Siemiatkowski ringde och frågade om vi ville vara med”, minns Hans Otterling, som ansvarat för Northzones investeringar i företaget sedan dess. 

Under de fem år som gått har Northzone deltagit i samtliga större rundor, genom sin sjunde fond som från början innehöll 250 miljoner euro. Enligt de senaste ägarlistorna äger man knappt 1 procent av bolaget.

”Vi har försvarat vår ägarandel”, säger Hans Otterling.

Sedan man sålt av sina innehav i Spotify och Izettle är Klarna nu Northzones viktigaste innehav.

”Klarna är vår största aktiva investering idag”, säger Hans Otterling. 

Han beskriver hur Sebastian Siemiatkowski under åren varit duktig på att ta in strategiskt viktiga investerare som amerikanska Sequoia, brittiska Permira och Atomico samt det kinesiska betalbolaget Ant Group. 

Att bolaget nu tar in 5,7 miljarder kronor och dubblar sin värdering till 93 miljarder kronor ser han inte som märkligt.

”Nej, rundan var övertecknad. Den här värderingen är låg om man jämför med p/s-talen hos börsnoterade betalbolag som Paypal, Afterpay och Adyen”, säger han.

Northzone köpte inte nyemitterade aktier i denna runda. I stället fick man nöja sig med att köpa aktier på andrahandsmarknaden, något Klarna hjälpte till att förmedla. Och någon rabatt var det således inte tal om.

”Nej, Sebastian Siemiatkowski har varit fantastiskt duktig på att undvika preferensaktier och särskilda villkor för olika aktieägare. Det har gjort det rent och enkelt när man ska ta in mer kapital. Man slipper förhandla med olika grupper av aktieägare. Alla har samma rätt till utdelning och röster”, säger Hans Otterling.

Går Klarna om storbankernas värderingar tror du?

”Det är ingen bra jämförelse. Klarnas värdering stiger snabbt nu eftersom man har lyckats i Tyskland och visar att man kan lyckas även i Storbritannien och USA. Det är fantastiskt, men inte unikt. Det var samma sak med Spotify, värdetillväxten sköt i höjden när det blev tydligt att man lyckats i USA. SEB och Handelsbanken har en helt annan affärsidé, med företagskrediter, bolån och fysiska kontor. De är väldigt fokuserade på Norden.”

Är du inte orolig för Klarnas ansenliga kreditförluster i USA?

”Nej. Omsättningshastigheten på Klarnas lånestock är hög. De ligger inte ute med osynliga surdegar. De har varit transparenta och tagit reserveringar för eventuella kundförluster. De problematiska lånen rensas ut fort, är vår analys. Det rör sig ju om miljontals smålån.”

Men det kostar? Klarnas kreditförluster landade på 1,2 miljarder kronor bara under första halvåret i år?

”Ja. Det kostar att lära sig en ny marknad som USA. Det vara samma sak när Klarna gick in i Tyskland.”

Northzone är i dag inne på sin nionde fond. Man har 50 portföljbolag och 15 miljarder kronor under aktiv förvaltning.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer