Annons

Ingen tvärnit: Här är bolagen som lockar mest riskkapital just nu

Kollage: Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg och vice vd Erika Eliasson, paket i e-handeln, och Mindlers grundare och vd Rickard Lagerqvist.
Kollage: Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg och vice vd Erika Eliasson, paket i e-handeln, och Mindlers grundare och vd Rickard Lagerqvist. Foto: Di och press.
E-handel, bud och bokföring. Coronatåliga startupbolag var riskkapitalvärldens vinnare i april.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige har nu känt av de ekonomiska effekterna av coronakrisen i en dryg månad. Farhågorna att riskkapitalet till tillväxtbolag ska sina har än så länge inte realiserats. 

Under april har de medelstora finansieringsrundorna duggat relativt tätt, även om de riktigt stora kapitalanskaffningarna har uteblivit. Årets fem största tillskott hittills skedde alla i januari eller februari, visar Di Digitals genomgång.

De sex största rundorna i april summeras till totalt 639 miljoner kronor. Det kan ställas mot motsvarande siffra för mars: 680 Mkr

Jämfört med januari står sig dock de senaste månaderna slätt. Då mottog svenska startupbolag över 4 miljarder kronor i riskkapital.

Här är de sex största rundorna som offentliggjordes under april:

Lendify150 miljoner kronor

Konsumentkreditbolaget fördubblade omsättningen i fjol och tar in ytterligare pengar för att elda på tillväxten. Investeringen görs av befintliga ägare, som till exempel techmiljardären Håkan Roos. I början av mars rapporterade Di Digital, med hänvisning till källor, att Lendify ville ta in över 700 Mkr i en nyemission.

Trialbee – 118 miljoner kronor

Det Malmöbaserade bolaget har verksamhet på båda sidorna av Atlanten och utvecklar teknik för att matcha patienter med kliniska prövningar. I april tog de in 11 miljoner euro från bland annat Industrifonden och de schweiziska health tech-investerarna MTIP.

Budbee106 miljoner kronor

Budbolaget – som fokuserar på att lösa flaskhalsen i e-handelns leveranskedja – har sett en kraftigt ökad efterfrågan under coronakrisen och storägaren Kinnevik skjuter till ytterligare kapital och ökar sin ägarandel.

Babyshop100 miljoner kronor

E-handlaren inom barnmode uppges vara i slutfasen med en investering där befintliga ägare som riskkapitalbolaget Verdane och Kinnevik-storägaren Cristina Stenbeck ska skjuta till kapital.

Mindler – 85 miljoner kronor

Sveriges största digitala psykologmottagning fick ett kapitaltillskott för att expandera till fler länder i kölvattnet av coronapandemin. Investeringen görs av bland annat Schibsted Growth.

Bokio/Redflag – 80 miljoner kronor

De båda startupbolagen Red Flag och Bokio har gått samman med målet att bygga en europeisk utmanare inom automatiserad bokföring. Samtidigt tar det nya bolaget – som kommer att använda namnet Bokio – in 80 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Creandum.

De största riskkapitalrundorna månad för månad:

Januari
Februari
Mars

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer