Annons

Ingves om svenskarna som köper bitcoin: "De får klara sig på egen hand"

Riksbankens chef Stefan Ingves.
Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT
20 000 svenskar handlar bitcoin över börsen, samtidigt som Stefan Ingves tar ställning och kallar kryptovalutan "en diffus vara på en hårddisk" som man får köpa på egen risk.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riksbankschefen gästade under fredagsmorgonen Swedish House of Finance vid Handelshögskolan för att diskutera Sveriges kommande e-krona.

Läs mer: Ingves: E-kronan kan vara lösningen när kontanterna försvinner 

“Om man frågar folk hur de gör när de betalar svarade 39 procent 2009 att de betalar med kontanter. 2016 var det 15 procent och det är säkert lägre i dag. Det innebär att betalningsmönstrena i Sverige ändras dramatiskt”, säger Stefan Ingves.

I den första delrapporten om e-kronan som Riksbanken publicerade i september nämns kryptovalutor flera gånger, och dess explosionsartade framväxt anges som en anledning till varför centralbanker överväger att skapa egna kryptovalutor. 

Läs även: Då kan e-kronan vara här

Men Stefan Ingves markerar skarpt att den svenska e-kronan är något annat än till exempel ether och bitcoin.

“Pengar ska vara ett betalningsmedel, en räkneenhet och en hygglig värdebevarare. Bitcoin är ingen värdebevarare. Bitcoin är inte ens pengar, är inte i närheten av pengar. Namnet är helt felaktigt, det har inget med mynt att göra. Bitcoin är möjligen någon form av diffus vara som kanske finns på en hårddisk men det är inte pengar.”

Under torsdagsmorgonen handlades bitcoin över börsen betydligt mer än aktier som H&M, Volvo och Clas Ohlson, vilket Dagens industri tidigare rapporterat om. 20 000 svenskar ska nu spekulera i kryptovalutan över börsen, vilket är 17 gånger högre än för ett år sedan.

På frågan hur framtiden ser ut för de svenskarna svarar Stefan Ingves:

“De får klara sig på egen hand.”

Läs även: Nordeas vd: Bitcoin är en absurd konstruktion

Han menar att när man använder Riksbankens pengar för betalning är det något annat än att handla bitcoin, vilket han ser mer som en handelsvara.

“Köper man och säljer något gäller det att förstå vad man köper och säljer. Det finns ingen på den allmänna sidan som skyddar dig, ingen backning från den statliga sidan utan du gör det på helt egen risk. I det avseendet är bitcoin ungefär som att prissätta tavlor eller medaljer."

Läs även: Speltjänsten Steam slutar acceptera bitcoin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer