Hoppa till innehållet

Innoscentia siktar på att ta in 10 miljoner – vill bli nästa Tetra Pak

Innoscentia har hittills tagit in 3 miljoner kronor för att ta fram matindustrins nya smarta etikett. Nu planerar bolaget att ta in 10 miljoner för att kommersialisera sin produkt.   

Erik Lindberg är medgrundare och operativt ansvarig på Lundabolaget Innoscentia.
Erik Lindberg är medgrundare och operativt ansvarig på Lundabolaget Innoscentia.

Ett problem, både för matindustrin och gemene handlare, är att försäkra sig om att det kött som hamnar på tallriken inte innehåller bakterier som gör en sjuk. Många privatpersoner väljer därför exempelvis köttfärs eller kyckling som har längst utgångsdatum trots att maten ska tillagas samma kväll. Malmöbolaget Innoscentia vill erbjuda matproducenter och konsumenter ett smidigare sätt att avgöra om köttet är bra.

”Det vi utvecklar just nu är en digital etikett som läser av gaserna som bakterierna i köttet avger. På det sättet kan matproducenterna förlänga hyllvärdet.  I dag finns inga regelverk för datummärkning men producenterna har väldigt stor riskmarginal. De har däremot inget säkert sätt att veta. Det är den här riskmarginalen vi vill minska. Att bara ge köttproducenterna en extra dag skulle kunna öka lönsamheten med 100 miljoner kronor om året på en produktkategori, säger Erik Lindberg, operativt ansvarig på Innoscencia.  

Vår mentalitet är att bli nästa Tetra Pak.

Innoscentia grundades av Erik Lindberg, Robin Thiberg och Rambabu Atluri och produkten är en vidareutveckling på forskaren Martin Olssons uppfinning. Sedan starten 2014 har bolaget tagit in innovationsstöd och bidrag från Lunds innovationsfond och Vinnova. Bolaget har även blivit medfinansierade av olika köttproducenter som vill vara först ut att testa tjänsten när den är klar.  

”Vi har en fantastiskt handledare på Vinnova, Tony Friede. Från dag ett har han stöttat oss i vårt sätt att arbeta mot marknaden för att ta fram något som den kan använda. Vi har nu en hel del kontakter i Kina. Anledningen till att vi har sökt oss dit är för att de har stora problem med sin mathantering”, säger Erik Lindberg.   

Innoscentia planerar nu att ta in 10 miljoner kronor under första delen 2017.

Läs även: Blogg: Vad säger etiketten? Inte mycket…

Bolaget är ännu i förprototyp-stadiet men har haft fungerande tester med kyckling. Under nästa år kommer de att kunna räkna ut vilken koncentrationen av bakterier som gör Innoscentias kunders köttprodukter dåliga. Sensorerna använder ett pulver som ändrar egenskaper när den utsätts för gaserna som bakterierna avger. Enligt Erik Lindberg skulle 1 ton av pulvret räcka till sensorer för hela USA:s biffmarknad. 

”Vi har en väldigt klar ’go-to-market’- strategi. Först genom att erbjuda en tjänst till bolagen för att använda sensorerna hos dem. Då kan vi ge dem råd om hur långt hyllvärde produkterna kan ha. Efter det kommer det att vara mycket lättare att börja sälja etiketter som syns utåt mot konsument”, säger Erik Lindberg. 

Läs även: Fjorton startups som vill förändra hur du äter

Att man som kund framöver kommer kunna köpa köttprodukter och inte behöva oroa sig för kvalitén kan förutom att hjälpa konsumenter även minska matsvinnet.    

”Vår mentalitet är att bli nästa Tetra Pak. Om fem år hoppas vi sälja vår smarta färg till både den japanska och kinesiska marknaden. Den dagen kan vår marknad vara värd hundratals miljoner om året.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera