Annons

Insekts-startupen lägger ner efter förbud

Ellen Gellerbrants startup Hakuna Mat sålde en färs gjord på mjölkmask och syrsor.
Ellen Gellerbrants startup Hakuna Mat sålde en färs gjord på mjölkmask och syrsor.
Foodtech-bolaget Hakuna Mat väljer att avveckla sin verksamhet – efter ett slutgiltigt förbud från Livsmedelsverket. Det omskrivna företaget nekas tillåtelse att sälja insekter som mat i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrant grundade 2013 företaget Hakuna Mat med målet att sätta insekter på svenskarnas middagsbord. Affärerna tog snabbt fart och det Göteborgsbolaget började importera syrsor, mjölkmask, buffalo worms och gräshoppor och sålde via nätet.

Men hösten 2016 kom det första bakslaget för Hakuna Mat när man ansökte till miljöförvaltningen i Göteborg om att få bli ett livsmedelsföretag. Beskedet blev negativt och företaget belades också med saluförbud eftersom deras produkter saknade ett godkännande från EU-kommissionen, vilket Di Digital kunde avslöja.

”Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt, det känns lite sådär”, sa medgrundaren Ellen Gellerbrant till Di Digital vid tillfället.

Läs mer: ”Det är absurt att vi importerar mat och slänger den” 

Hakuna Mat tvingades stänga ner sin e-handel, men fortsatte att göra reklam för det alternativa livsmedlet på olika konferenser och mässor. Grundarna utredde samtidigt huruvida lagstiftningen kunde tolkas på ett annat sätt och hoppet levde in i det sista.

Men i december 2017 sade Livsmedelsverket definitivt nej till att klassificera insekter som mat och Hakuna Mat ska nu upphöra med sin verksamhet. Det rapporterar foodtech-sajten Agfo.

”Vi trodde verkligen att Sverige skulle säga ja. Allt kändes positivt. Men två månader innan lagen ska ändras – vår finansiering hade gått ut och vi hade sökt andra jobb – kom Livsmedelsverkets besked. Då gick luften ur oss”, säger medgrundaren Emma Aspholmer till Agfo.

Läs mer: ”Därför måste vi äta larver”

Vid årsskiftet trädde en ny EU-förordning i kraft som täppte till det kryphål som funnits i lagboken – och som gjort att flera länder i unionen hittills godkänt insekter som livsmedel. Om Livsmedelverket hade godkänt insekter före årsskiftet hade det under en övergångsperiod varit tillåtet att sälja produkterna, men så blev det alltså inte.

Den nya EU-förordningen kommer dock att på sikt förenkla ansökningsprocessen för företag som vill sälja insekter som mat, skriver Agfo. Men det lär dröja innan insekter går att beställa på menyerna i Sverige.

”Hade du frågat mig 2013, så hade jag sagt 2015. Så har jag tänkt varje år, men 2019 kommer vi nog att ha några produkter framför allt från Nederländerna”, säger Emma Aspholmer till Agfo, och berättar att hon hoppas kunna återstarta företaget när tiden är mogen.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/-darforarspotifysnoteringbillig-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies