Annons

Inspirerade Toborrow – nu avgår Lendingclubs vd efter utlåningsskandal

Glada miner vid Lendingclubs börsintroduktion. Aktien har åkt utförsbacke sedan dess.
Glada miner vid Lendingclubs börsintroduktion. Aktien har åkt utförsbacke sedan dess. Foto: Richard Drew / TT
Lendingclub har inspirerat svenska långivare som Toborrow, Tessin och Kameo. Nu står det klart att bolagets grundare och vd Renaud Laplanche avgår efter en utlåningsskandal. Aktien rasar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lendingclubs grundare och vd Renaud Laplanche avgår efter en intern undersökning av försäljning av lån till enskilda investerare. Scott Sanborn har utsetts till tillförordnad vd, uppger Bloomberg.

"En viktig princip för företaget är att upprätthålla förtroendet med låntagare, investerare, tillsynsmyndigheter, aktieägare och anställda, säger Hans Morris som är ny ordförande.

Läs mer: Toborrows cykelbolag har gått i konkurs

Det var försäljningen av 22 miljoner dollar i vad som beskrivs som stabila, "nära prime"-lån som skedde i strid med investerarens uttryckliga instruktioner.

Utöver Renaud Laplanche kommer ytterligare tre chefer att lämna bolaget.

Läs mer: Toborrow rear ut aktier – tar in 2 miljoner kronor

Lendingclub matchar låntagare med investerare över internet.

Aktien har redan fallit tungt i år.

Dagens besked om vd:s avgång gav ett kursfall på 24 procent till 5,38 dollar på förhandeln. Trots kursnedgångarna är Lendingclub fortfarande ett storbolag med ett börsvärde på 22 miljarder kronor.

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer