Annons

Instagram döljer likes för svenska användare

Enligt Instagram jämför sig många användare med varandra, baserat på summan likes.
Enligt Instagram jämför sig många användare med varandra, baserat på summan likes. Foto: TT
Under gårdagen möttes Instagramanvändare av bilder som saknade likes. Men de försvunna siffrorna var inget tekniskt misstag – nu tar bildappen bort likes för konton jorden runt. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Instagram har sedan i somras dolt antalet likes under användares bilder i Australien, Brasilien, Italien, Japan, Irland och Nya Zeeland. Med initiativet hoppas man på att kunna skapa ett bättre klimat på plattformen, genom att göra det svårare för människor att jämföra sig med varandra. 

I en intervju med Wired25 förklarar Instagrams vd Adam Mosseri hur de resonerar: 

”Idén är att försöka minska ”trycket” på Instagram, att göra det till mindre av en tävling och mer av en plats där folk kan kopplas samman med andra människor och sådant som inspirerar dem.” 

Liknande försök rullades nyligen också ut på Facebook i Australien.

Läs mer: Facebook döljer antalet likes

Under gårdagen kunde användare också utanför de sex testländerna gå in i appen för att mötas av bilder utan likes. På Instagrams officiella Twittersida annonserar de att användare jorden runt nu inkluderas i testet. Därmed påverkas svenska Instagram-användare. 

Länk till twitter

Instagram skriver att responsen i de första testländerna har varit positiv. 

Men förändringen väcker också kritik. Bland andra rapparna Nicki Minaj och Cardi B har skrivit på sociala medier att de vänder sig emot testet. Dessutom lär förändringen påverka hur influerare jobbar med sina kunder. 

”Vi förstår att antalet likes är viktiga för många innehållsskapare, och vi tänker aktivt igenom sätt för skapare att kommunicera värde till sina partners”, skriver Instagram på Twitter. 

Om Instagram väljer att göra testet permanent återstår att se. 

Läs mer: Krönika: Så fick jag 60 000 följare på Instagram – före influencerns tid

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer