Annons

Internetstiftelsen köper svenskt databolag för 30 miljoner

Från vänster: Staffan Hagnell, chef för nya affärer på Internetstiftelsen, Meta Solutions två grundare Hannes Ebner och Matthias Palmér samt bolagets vd Eric Hejlemstam.
Från vänster: Staffan Hagnell, chef för nya affärer på Internetstiftelsen, Meta Solutions två grundare Hannes Ebner och Matthias Palmér samt bolagets vd Eric Hejlemstam. Foto: Press.
Till vardags administrerar Internetstiftelsen den svenska toppdomänen ”.se” på nätet. Nu breddar organisationen sin affär genom att köpa upp datahanteringsbolaget Meta Solutions i en mångmiljonaffär. ”Det passar klockrent in i vårt uppdrag”, säger Internetstiftelsens vd Danny Aerts.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Internetstiftelsen är den organisation i Sverige som ansvarar för driften av ”.se” och ”.nu” på nätet. Under 2018 drog stiftelsen in intäkter på 188 miljoner kronor genom sitt uppdrag att administrera de två svenska toppdomänerna. 

Sedan ett par år tillbaka gör Internetstiftelsen även mindre investeringar i utvalda startupbolag. Men nu går organisationen ett steg längre och förvärvar majoriteten av aktierna i det Stockholmsbaserade datahanteringsbolaget Meta Solutions. 

Mot en köpesumma på ungefär 30 Mkr kontrollerar Internetstiftelsen nu 67 procent av Meta Solutions, uppger vd:n Danny Aerts för Di Digital.

”Att driva på utvecklingen av öppen data är en ny marknad för oss, men det passar klockrent in i vårt uppdrag vid sidan om domänverksamheten”, säger han.

Läs mer: Data-startup tar in pengar från stiftelse 

Meta Solutions grundades 2011 av Hannes Ebner och Matthias Palmér, som en forskningsavknoppning från Kungliga tekniska högskolan, KTH. Sedan tidigare har bolaget tagit in en mindre summa riskkapital från KTH Holding och just Internetstiftelsen. 

”Det är i våra ögon ett intressant företag som byggt en unik mjukvara som hjälper till att katalogisera och publicera öppna data i Sverige. Vi tror att vi kan ge dem en skjuts på marknaden och öka användningen av tjänsten”, säger Danny Aerts.

Danny Aerts är vd för Internetstiftelsen i Sverige.
Danny Aerts är vd för Internetstiftelsen i Sverige. Foto: Press.

Affärsidén är att göra stora mängder information sökbar och länkad. Bolaget ligger till exempel bakom flera projekt som offentliggör data från kommuner, myndigheter och regioner. 

Till exempel driver man ”öppnadata.se” på uppdrag av Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. På kundlistan finns även Försäkringskassan, Göteborgs stad och Riksarkivet.

”Öppen data kan vara allt möjligt och den har många användningsområden. Men det kan till exempel handla att bygga en tjänst utifrån tidtabellerna för bussar och tåg så att man underlättar för folk att resa”, säger Danny Aerts.

2018 omsatte Meta Solutions 4,5 Mkr och noterade en förlust på 0,9 Mkr. Bolaget med sex anställda har abonnemangskunder i så väl Sverige som utlandet, till exempel i Tyskland.

”Affären ger oss helt andra muskler att expandera och fortsätta utveckla vår mjukvara för att kunna hjälpa fler företag och organisationer att samla, hantera och publicera öppna data”, säger Meta Solutions vd och delägare Eric Hjelmestam i en kommentar.

Internetstiftelsen har även investerat i startupbolag som Peppy Pals (där man senare sålt sitt innehav), Colibrio Reader, Writelin och Weld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer