Hoppa till innehållet

Inventures nya miljardfond ska satsa på svenska startups

Det finska riskkapitalbolaget Inventure har startat en ny miljardfond. Närmare en tredjedel av investeringarna är planerade att gå till svenska techbolag.

Linus Dahg är Sverigechef och investerare på finskgrundade Inventure.
Linus Dahg är Sverigechef och investerare på finskgrundade Inventure.Foto: pressbild

Finska Inventure startades 2005 och är främst förknippat med tidiga investeringar i tekniktunga bolag i Norden och Baltikum. Bolaget var bland annat en tidig investerar i restaurangappen Wolt och Uppsalabolaget Freespee.

Läs även: Freespees grundare: “Vi trampade snett i början”

Sedan starten har Inventure stängt två fonder, varav den senaste var på närmare 700 miljoner kronor.

Nu har riskkapitalbolaget rest en ny fond på cirka 1,1 miljarder kronor från bland annat den Europeiska investeringsfonden, EIF, och flera finska institutionella investerare. 

Riskkapitalbolaget, med närmare 40 företag i portföljen, öppnade sitt Sverigekontor i Stockholm i våras. Men redan innan dörrarna till kontoret slogs upp hade man investerat i en handfull svenska techbolag som exempelvis AI-bolaget Now Interact (NTL) och spelbolaget Like a Boss Games (NTL).

Läs även: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Med den nya fonden vill Inventure radikalt öka antalet portföljbolag och 30 procent av det nya kapitalet hoppas man ska gå till nya investeringar i Sverige.

”Tanken är att från första januari blir mer aggressiva när det gäller investeringar på den svenska techscenen. Vi har som förhoppning att 300 – 500 miljoner kronor från fonden ska investeras i Sverige de kommande fyra åren”, säger Linus Dahg, Inventures Sverigechef.

Förutom ett antal finska aktörer är även Nordea en av investerarna i fonden.

”De gör en betydande investering”, säger Linus Dahg,  

Den nya fonden blir Finlands största i sitt slag men den kan komma att växa ytterligare.

”Vi planerar att ta in ytterligare 25 miljoner euro och då kan även svenska institutionella investerare få möjligheten att gå in”, säger Linus Dahg. 

Läs även: Nordea grundar blockchain-plattform: ”Milstolpe” 

Inventure skiljer sig från sina något större konkurrenter, som svenska Creandum, genom att investera i bolag i tidigare skeden. Och där andra riskkapitalbolag med miljardfonder vänder blickarna mot Europa har Inventure som mål att fortsätta att göra investeringar i Norden och Baltikum. 

Bolaget har precis som andra riskkapitalbolag ett antal fokusområden men för Linus Dahg är det speciellt två som sticker ut för tillfället.

”Vi har fem områden som vi proaktivt letar investeringsmöjligheter inom. Ett av dem är personaliserad e-hälsa och ett annat är nästa generations UX där användning av VR, AR och rösttjänster ingår”, säger Linus Dahg. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera