Annons

Investerar 3 miljarder i startupbolag

Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane.
Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane.
Riskkapitalbolaget Verdane tar in 3 miljarder kronor till en ny fond, bolagets största någonsin. Nu ska pengarna investeras i nordiska e-handels- och teknikbolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi har haft lite tur med timingen. Vi stängde fonden precis före nyheten om Brexit”, säger Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane (NTL).

Vi visade den första powerpointen i februari

Den nya fonden är Verdanes nionde och rymmer totalt 3 miljarder kronor. Pengarna kommer främst från stora internationella kapitalförvaltare men även nordiska placerare som svenska Tredje AP-fonden.

”Vi visade den första powerpointen i februari och nu fyra månader senare är vi klara. Det har gått väldigt snabbt att få in investerare och vi hade kunnat göra fonden dubbelt så stor om vi inte sagt stopp. Vi hade ett enorm bra år i fjol då vi sålde bolag för flera miljarder med god avkastning, så det har säkert spelat in”, säger han.

Verdane investerar främst i teknik- och e-handelsbolag. Strategin är oftast att köpa hela portföljer av bolag från andra investerare. Bland innehaven finns till exempel matkasseföretaget Mathem, modehandlaren Boozt och mjukvarubolaget Inriver. I och med den nya fonden är planen nu att investera en knapp miljard kronor per år i nya bolag.

”De närmaste åren tror vi fortsatt på e-handel. Det är svårt för nya bolag men de etablerade aktörerna kommer att växa. De flesta nischer växer med 10–30 procent per år”, säger Staffan Mörndal.

Läs mer: Alla årets rekordfonder

Det har rapporterats om stigande värderingar på teknikbolag en längre tid. För Verdane har det inneburit att fokus i fjol låg på säljsidan snarare än på investeringar.

”Vi bygger alltid vår egen uppfattning om värdet på bolag. Där har vi den senaste tiden inte alltid nått lika högt som andra. Det har varit en del affärer som vi tackat nej till på grund av att vi inte hållit med om värderingarna”, säger Staffan Mörndal.

Det är mycket mer osäkerhet i dag än det var för ett år sedan.

Nu har det dock blivit ett lite mer osäkert läge. Dels på grund av Brexit, men också på grund av sjunkande värderingar av teknikbolag på den amerikanska västkusten.

”Det är mycket mer osäkerhet i dag än det var för ett år sedan. För oss är faktiskt det bästa klimatet när det finns orosmoment, det gör att det finns olika uppfattningar om läget och vissa vill sälja tillgångar och andra vill köpa”, säger Staffan Mörndal.

Läs mer: E-handelskramande Verdane spår dramatisk butiksdöd

Till skillnad från Verdanes senaste fonder, som haft sitt legala säte i Danmark, kommer den nionde fonden att ha sin hemvist i Sverige. Det är också här de räknar med att investera den största delen av pengarna.

”Våra investeringar fördelar sig över norden ungefär i förhållande till BNP men med en lite extra fokus på Sverige”, säger Staffan Mörndal som räknar med att den första investeringen kommer att vara klar redan i juli.

Samtidigt som den nya fonden ska investeras fortsätter Verdane att sälja av tillgångar i sina tidigare fonder. Så sent som i förra veckan sålde man till exempel det finländska mjukvarubolaget Eniram till Wärtsilä för drygt 400 miljoner kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies