Hoppa till innehållet

Investerar 300 Mkr i startups åt Chalmers Ventures

Marcus Bäcklund blir ny investeringschef på Chalmers Ventures som ska investera 300 Mkr i startupbolag de kommande tio åren. Bäcklund var en av förgrundsgestalterna under dotcombubblan och är förknippad med härdsmältor som Cell Network, Neonode och Voddler.

Marcus Bäcklund, chefsinvesterare, Chalmers Ventures.
Marcus Bäcklund, chefsinvesterare, Chalmers Ventures.

Företagsacceleratorn Chalmers Ventures sticker ut hakan och rekryterar den kontroversiella it-profilen och riskkapitalisten Marcus Bäcklund till rollen som chefsinvesterare, eller Head of Investment. Han blir därmed ansvarig för att investera 30 Mkr om året i startupbolag i tio år.

”Marcus Bäcklund har en fantastisk erfarenhet både som entreprenör och investerare. Då går det både bra och dåligt. Vi ser hans motgångar som viktiga lärdomar. I Sverige är vi inte lika vana att se nederlag på det sättet, så som man gör i USA”, säger Linnéa Lindau, vd för Chalmers Ventures.

Marcus Bäcklund började sin karriär just på Chalmers i Göteborg. Men han är främst känd som en av förgrundsfigurerna under it-bubblan kring millennieskiftet, tillsammans med Johan Staël von Holstein, Jonas Birgersson och Christer Sturmark.

I slutet av 90-talet var han känd som it-entreprenören som gjort resan från en soptipp i Korea till vd för den hajpade internetkonsulten Cell Network, med Jan ”SAS-Janne” Carlzon som ordförande. Bolaget fusionerades med it-konsulten Mandator, men sedan gick utför för Cells internetkonsultverksamhet.

”Jag vet hur lätt det är att svepas med av de första positiva stegen och hur svårt det sedan är att bibehålla farten i ett startup. Jag har sett andra göra den här resan så många gånger, jag har gjort den själv, och nu hoppas jag mina egna erfarenheter kan komma andra entreprenörer till nytta”, säger Marcus Bäcklund idag.

Efter motgångarna med Cell Networks blev Marcus Bäcklund riskkapitalist och sedermera vd för den svenska mobiltillverkaren Neonode mellan 2003 och 2005. Bolaget sålde mobiler med pekskärmar men klarade inte konkurrensen och begärdes i konkurs i slutet av 2008. (Neonode återuppstod dock många år senare som ett Nasdaqbolag inom pekskärmsteknik och patent.)

De senaste åren har Marcus Bäcklund främst varit känd som mannen bakom filmsajten Voddler, som på senare år krossats av aktörer som Viaplay och Netflix. Efter sju år av raka förluster, och över 200 miljoner kronor i investerat kapital, lämnade Marcus Bäcklund Voddler i början av 2015 och bolaget ansökte om rekonstruktion i mars i år.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar filmfiaskot

Voddlers största investerare var riskkapitalbolaget Deseven, med Marcus Bäcklund och en rad it-profiler från det sena 90-talets it-bubbla bland ägarna. Och det är just erfarenheten med Deseven som Chalmers Ventures lyfter fram som Bäcklunds främsta merit.

På frågan vad Marcus Bäcklund lyckats bäst med svarar Linnéa Lindau ”uppbyggnaden av Cell Networks och flera av hans investeringar med Deseven.”

Läs mer: Chalmers slår ihop sitt inkubator- och investeringsprogram

Deseven är dock ett vilande bolag idag, utan vare sig hemsida eller medarbetare.

”Vi har delat ut våra gemensamma investeringar och har inga anställda längre. Men vi har fortfarande kontoret på Hamngatan kvar och där sitter flera av de bolag vi har investerat i", säger Marcus Bäcklund.

Han betonar att Deseven har gjort många framgångsrika exits.

”Vi har investerat i vindkraftsbolaget O2 som var en mycket lyckad investering. Vi gjorde även en total turnaround av Connecta som var mycket lyckad. Vi sålde även mobiloperatören Campus Mobile till Vodafone, e-sportbolaget ESN till Electronic Arts och tillgångsförvaltningsbolaget Trema till Carlyle och Deutsche Bank”, säger Marcus Bäcklund som nu alltså får 300 friska miljoner att investera i unga startups.

Chalmers Ventures investerar enligt en princip som bygger på tre faser:

Den första fasen går ut på att investera mellan 300.000 och 500.000 kronor i 20 bolag per år. Av dessa får mellan 5-7 bolag per år ytterligare upp till 2 Mkr i en andra runda. I en tredje fas kan Chalmers Ventures investera upp till 15 Mkr per bolag i 1-2 bolag om året. Dessa investeringar ska i regel ske tillsammans med andra riskkapitalbolag.

”Marcus blir ansvarig för fas två och tre. Fas ett tar våra coacher hand om”, säger vd Linnéa Lindau.

Marcus Bäcklund tillträder tjänsten den första januari 2016 och kommer ha sitt kontor hos Chalmers Ventures på Stena Center i Göteborg.

Chalmers Ventures är ett helägt dotterbolag till Chalmers Tekniska Högskola.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera