Hoppa till innehållet

Investerare ger upp om träningsappen Vint

Det går kärvt för den tidigare heta träningsappen Vint. Nu tvingas bolaget sparka anställda, samtidigt som en investerare redan i vintras skrev av värdet på sitt innehav i bolaget.

Vint har varit en av de hetaste svenska aktörerna inom peer-to-peer. Nu är bolaget i blåsväder.
Vint har varit en av de hetaste svenska aktörerna inom peer-to-peer. Nu är bolaget i blåsväder.Foto: Filip Erlind

Träningsappen Vint är ett av de senaste årens hetaste svenska startupbolag. Men efter en påfrestande USA-lansering går bolaget på knäna.

Di Digital erfar att investeringsbolaget GP Bullhound, som tidigare investerat i Vint via sin fond Sidecar III, redan i vintras skrev av värdet på sitt innehav i träningstjänsten eftersom det gick för dåligt. 

Bolaget befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation efter att ha misslyckats med att ta in kapital.

Enligt ytterligare uppgifter till Di Digital har Vint nyligen tvingats göra sig av med merparten av sina anställda. Bolaget befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation efter att ha misslyckats med att ta in kapital från en investerare man haft en långt gången process med.

Vints vd Louise Fritjofsson bekräftar uppgifterna via mejl.

”Vi har beslutat oss för att dra ned på antalet anställda - det har tagit längre tid än beräknat att hitta en "product market fit" och den största anledningen till detta är den komplicerade naturen av att bygga en peer-to-peer marknadsplats”, skriver hon.

Hon bekräftar också att en investeringsrunda inte gått som planerat.

”Förra veckan tackade vi nej till investering från en aktör i fitness-branchen på grund av svårigheter att komma överens om villkoren för investeringen. Som alltid när det kommer till finansiering finns det inte en rak väg och heller inte några enkla svar på varför eller varför inte vissa rundor landar olika snabbt eller långsamt”, skriver hon.

Hon tillägger dock att Vint under sommaren tagit in pengar från såddinvesteraren 500 startups och deras nya Distrofund, som investerar i bolag som passerat såddfasen.

Läs mer: Hajpade inkubatorn 500 Startups tar sikte på Norden

I vintras valde en av bolagets tre grundare, Leo Giertz, att lämna Vint.


Fakta Vint

Grundades: 2014

Vad: En peer-to-peer-marknadsplats som kopplar ihop personliga tränare med träningssugna. Tidsbokning och betalning sker genom appen, och Vint tar en procentandel av transaktionen.

Investerare: Creandum och DN Capital investerade 1,8 miljoner dollar i bolaget i januari 2014. Bland investerarna finns även GP Bullhounds fond Sidecar III samt affärsängeln David Giampaolo, grundare till gymkedjan 24 Hour Fitness. 2015 tog Vint in en investering från 500 Startups.

Läs mer: Här är de 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Läs mer: Kvinnliga affärsänglar - här är dom

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera