Annons

Investerarna om 2016: VR-hajp och nedåtrundor

Från vänster till höger: Miriam Grut Norrby, Mikael Moreira, Ashley Lundström, Pär Hedberg och Marcus Wallén.
Från vänster till höger: Miriam Grut Norrby, Mikael Moreira, Ashley Lundström, Pär Hedberg och Marcus Wallén.
Vad är det som kommer att lyfta under 2016? Fem investerare ger sina spaningar för året.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Virtual reality, ehandel och storbolagens inträde på startupscenen, det är några av spaningarna som investerarna gjorde när Di Digital träffade fem av dem på Sting Demo Day under tisdagen.

Mikael Moreira

Mikael Moreira, Partner på Moor

”Virtual Reality (VR) och Augmented Reality är väldigt hett. Det finns en bra koncentration av kompetens på det här området i Sverige, exempelvis har vi Univrses och flera nya spelbolag där Resolution Games är det mest kända. Det blir ofta intressant när det uppstår en hög koncentration av kompetens som tillsammans kan skapa drivkraft och konkurrens, så jag är hoppfull för utvecklingen inom Virtual Reality framöver i Sverige.

Förutom det tror jag att vi kommer att se fortsatt utveckling av nya idéer och modeller kring hantering av livsmedel, mat och hantering av avfall.

Ashley Lundström, investeringsrådgivare på EQT.

Ashley Lundström, Investeringsrådgivare på EQT Ventures

”VR kommer att vara stort i år men inte bara för nöje utan även för praktisk användning. Ett exempel är visningar av bostäder som ska säljas. Hårdvaran till VR litar man på att de stora bolagen kommer att leverera så jag tror att det snarare kommer vara fokus på att göra mjukvaran till VR.”

”Förutom VR tror jag att vi kommer se en stark tillväxt inom ehandeln. Även där kommer det handla mer om praktiska lösningar, speciellt för familjer. Vad vi såg veckorna som ledde upp till jul var att de flesta utlämningsställena var överfulla och jag tror att vi kommer att se fler aktörer som vill lösa det problemet med olika tjänster som andra utlämningsställen, leveranser och andra lösningar på problem som dyker upp i och med ökad ehandel.”

Pär Hedberg, vd och grundare på Sting

Pär Hedberg, grundare och vd på Sting

”Fler av storbolagen kommer att engagera sig i startupbolag. Det har redan hänt i USA och om Europa ska hänga med så måste det hända här med. Vi har sett att vissa företag som Assa Abloy och HM har tagit det steget men jag tror att vi kommer att se mer utav det under året.”

”Sedan tror jag också att betydelsen av digital hälsa kommer att öka, inte bara i år men i flera år framöver. Och det är inte bara satsningar för att kunna mäta vår egen hälsa. Vi har en åldrande befolkning som den offentliga verksamheten inte kommer att klara av att ta hand om. Vi kommer att se att man måste ta hand om sina äldre i hemmet längre och då kommer det behövas verktyg och tjänster som gör det möjligt. I Japan ligger man i framkant med en robotisering av äldrevården även om man kanske inte vill att det går riktigt så långt här.”

Miriam Grut Norrby, Schibsted Growth

Miriam Grut Norrby, investeringsrådgivare på Schibsted Growth

”Med tanke på hur 2015 såg ut med rätt stora investeringar så tror jag att det kommer att vara många startupbolag som kommer att göra nedåtrundor i år. Sedan verkar det som om storbolagen börjar göra vad som helst för att på vara med i investeringen av startups. Att stora bolag engagerar sig i startupbolag är i grunden jättebra, men att det händer just nu är för mig en indikation på att en lite överhettad marknad.”

”För egen del vill jag helst investera i det som inga andra investerar i. Jag kommer hålla  ögonen på intressanta bolag som är verksamma i b2b. Det är framförallt de bolag som ligger lite under radarn i medier som skriver om startupbolag som jag tror kan vara intressanta för oss att gå in i i ett tidigt skede.

Marcus Wallén, privatinvesterare på Propel Capital

Marcus Wallén, privatinvesterare på Propel Capital, tidigare studiochef på King. 

”Jag tror att vi kommer att se mer företag som riktar in sig på samhällsnyttan framöver. Många unga entreprenörer som jag har träffat den senaste tiden vill göra samhället bättre och de tänker inte bara på att tjäna pengar snabbt – först göra nytta, sedan tjäna pengar.”

Läs även: Kommentar: Nya miljardfonder kan bromsa fallet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer