Hoppa till innehållet

Investerarna om 2016: VR-hajp och nedåtrundor

Vad är det som kommer att lyfta under 2016? Fem investerare ger sina spaningar för året.

Från vänster till höger: Miriam Grut Norrby, Mikael Moreira, Ashley Lundström, Pär Hedberg och Marcus Wallén.
Från vänster till höger: Miriam Grut Norrby, Mikael Moreira, Ashley Lundström, Pär Hedberg och Marcus Wallén.

Virtual reality, ehandel och storbolagens inträde på startupscenen, det är några av spaningarna som investerarna gjorde när Di Digital träffade fem av dem på Sting Demo Day under tisdagen.

Mikael Moreira

Mikael Moreira, Partner på Moor

”Virtual Reality (VR) och Augmented Reality är väldigt hett. Det finns en bra koncentration av kompetens på det här området i Sverige, exempelvis har vi Univrses och flera nya spelbolag där Resolution Games är det mest kända. Det blir ofta intressant när det uppstår en hög koncentration av kompetens som tillsammans kan skapa drivkraft och konkurrens, så jag är hoppfull för utvecklingen inom Virtual Reality framöver i Sverige.

Förutom det tror jag att vi kommer att se fortsatt utveckling av nya idéer och modeller kring hantering av livsmedel, mat och hantering av avfall.

Ashley Lundström, investeringsrådgivare på EQT.

Ashley Lundström, Investeringsrådgivare på EQT Ventures

”VR kommer att vara stort i år men inte bara för nöje utan även för praktisk användning. Ett exempel är visningar av bostäder som ska säljas. Hårdvaran till VR litar man på att de stora bolagen kommer att leverera så jag tror att det snarare kommer vara fokus på att göra mjukvaran till VR.”

”Förutom VR tror jag att vi kommer se en stark tillväxt inom ehandeln. Även där kommer det handla mer om praktiska lösningar, speciellt för familjer. Vad vi såg veckorna som ledde upp till jul var att de flesta utlämningsställena var överfulla och jag tror att vi kommer att se fler aktörer som vill lösa det problemet med olika tjänster som andra utlämningsställen, leveranser och andra lösningar på problem som dyker upp i och med ökad ehandel.”

Pär Hedberg, vd och grundare på Sting

Pär Hedberg, grundare och vd på Sting

”Fler av storbolagen kommer att engagera sig i startupbolag. Det har redan hänt i USA och om Europa ska hänga med så måste det hända här med. Vi har sett att vissa företag som Assa Abloy och HM har tagit det steget men jag tror att vi kommer att se mer utav det under året.”

”Sedan tror jag också att betydelsen av digital hälsa kommer att öka, inte bara i år men i flera år framöver. Och det är inte bara satsningar för att kunna mäta vår egen hälsa. Vi har en åldrande befolkning som den offentliga verksamheten inte kommer att klara av att ta hand om. Vi kommer att se att man måste ta hand om sina äldre i hemmet längre och då kommer det behövas verktyg och tjänster som gör det möjligt. I Japan ligger man i framkant med en robotisering av äldrevården även om man kanske inte vill att det går riktigt så långt här.”

Miriam Grut Norrby, Schibsted Growth

Miriam Grut Norrby, investeringsrådgivare på Schibsted Growth

”Med tanke på hur 2015 såg ut med rätt stora investeringar så tror jag att det kommer att vara många startupbolag som kommer att göra nedåtrundor i år. Sedan verkar det som om storbolagen börjar göra vad som helst för att på vara med i investeringen av startups. Att stora bolag engagerar sig i startupbolag är i grunden jättebra, men att det händer just nu är för mig en indikation på att en lite överhettad marknad.”

”För egen del vill jag helst investera i det som inga andra investerar i. Jag kommer hålla  ögonen på intressanta bolag som är verksamma i b2b. Det är framförallt de bolag som ligger lite under radarn i medier som skriver om startupbolag som jag tror kan vara intressanta för oss att gå in i i ett tidigt skede.

Marcus Wallén, privatinvesterare på Propel Capital

Marcus Wallén, privatinvesterare på Propel Capital, tidigare studiochef på King. 

”Jag tror att vi kommer att se mer företag som riktar in sig på samhällsnyttan framöver. Många unga entreprenörer som jag har träffat den senaste tiden vill göra samhället bättre och de tänker inte bara på att tjäna pengar snabbt – först göra nytta, sedan tjäna pengar.”

Läs även: Kommentar: Nya miljardfonder kan bromsa fallet

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera