Hoppa till innehållet

Investerarnas optimism sätts på prov – stor spänning inför Teslas rapport

Med ett rekordår på börsen i ryggen och ett numera positivt kassaflöde fortsätter Tesla att nå nya höjder. Trots att aktien betraktats som övervärderad har den rusat med över 500 procent det senaste året. Nu vänder investerare och analytiker blickarna mot Teslas sista kvartalsrapport för 2020 för att se om resultaten lever upp till förväntningarna. 

Teslas vd och grundare Elon Musk.
Teslas vd och grundare Elon Musk.Foto: Bronte Wittpenn/Nina Riggio

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har nått ett hisnande börsvärde på 837 miljarder dollar, motsvarande nästan 7 000 miljarder svenska kronor. På ett år har värdet på Tesla-aktien mer än femdubblats, från en kurs på 130 dollar den 26 januari 2020 till den senaste börsstängningen då aktien landade på hela 883 dollar. I augusti gjorde Tesla dessutom sin första split sedan bolaget sattes på börsen 2010, vilket gav aktien en rejäl skjuts. 

”Eftersom värdet på Tesla-aktien dubblerats sedan november tror vi att investerare kämpar med att förstå i vilken riktning aktien kommer gå framöver. Vi tror att optimisterna tror att Tesla kommer vara ledande inom kommersialisering av autonom fordonsteknik”, skrev Colin Rusch, analytiker på amerikanska fondförvaltaren Oppenheimer, i en analys förra veckan. 

Efter att ha uppvisat vinst fem kvartal i rad kvalificerade sig Tesla även till det tunga börsindexet S&P 500, som består av 500 av USA:s största börsnoterade företag, i november förra året.

Läs även: Så mycket rikare har techmiljardärerna blivit

Analytiker och investerare kommer nu att syna nyckeltal i kvartalsrapporten, som släpps på onsdagen efter börsöppning amerikansk tid, tillsammans med vd:n Elon Musks kommande uttalanden och kommentarer om resultaten.

Tesla kommer sannolikt att publicera sitt första kvartal någonsin med 10 miljarder dollar i omsättning och vinst för sjätte kvartalet i rad, rapporterar Yahoo Finance. Konsensus bland analytiker är att Tesla också förväntas redovisa ett justerat ebitda-resultat på mer än 2 miljarder dollar. Det kan resultera i en massiv utbetalning till Elon Musk, som i dag är världens rikaste person och vars kompensationsplan delvis bygger på att nå specifika operativa mål.

Under förra året lyckades Tesla också, till skillnad från många av sina konkurrenter på den internationella bilmarknaden, pricka sitt försäljningsmål för 2020. Teslas leveranser ökade med 36 procent jämfört med 2019, och gjorde så i en tid då coronaviruspandemin gjorde att giganter i bilindustrin som Ford, General Motors och Fiat Chrysler rapporterade minskad bilförsäljning, enligt Yahoo Finance. Ett nyckelmått i rapporten är därför Teslas leveransmål, som för år 2020 var att sälja en halv miljon bilar, vilket bolaget var mycket nära nå med 499 550 levererade fordon. 

Kvartalsrapporten väntas ge en klarare bild kring huruvida Teslas försäljning kommer att kunna hålla jämn takt med aktiepriset under 2021. 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera