Annons

Investerarnas optimism sätts på prov – stor spänning inför Teslas rapport

Teslas vd och grundare Elon Musk.
Teslas vd och grundare Elon Musk. Foto: Bronte Wittpenn/Nina Riggio
Med ett rekordår på börsen i ryggen och ett numera positivt kassaflöde fortsätter Tesla att nå nya höjder. Trots att aktien betraktats som övervärderad har den rusat med över 500 procent det senaste året. Nu vänder investerare och analytiker blickarna mot Teslas sista kvartalsrapport för 2020 för att se om resultaten lever upp till förväntningarna. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har nått ett hisnande börsvärde på 837 miljarder dollar, motsvarande nästan 7 000 miljarder svenska kronor. På ett år har värdet på Tesla-aktien mer än femdubblats, från en kurs på 130 dollar den 26 januari 2020 till den senaste börsstängningen då aktien landade på hela 883 dollar. I augusti gjorde Tesla dessutom sin första split sedan bolaget sattes på börsen 2010, vilket gav aktien en rejäl skjuts. 

”Eftersom värdet på Tesla-aktien dubblerats sedan november tror vi att investerare kämpar med att förstå i vilken riktning aktien kommer gå framöver. Vi tror att optimisterna tror att Tesla kommer vara ledande inom kommersialisering av autonom fordonsteknik”, skrev Colin Rusch, analytiker på amerikanska fondförvaltaren Oppenheimer, i en analys förra veckan. 

Efter att ha uppvisat vinst fem kvartal i rad kvalificerade sig Tesla även till det tunga börsindexet S&P 500, som består av 500 av USA:s största börsnoterade företag, i november förra året.

Läs även: Så mycket rikare har techmiljardärerna blivit

Analytiker och investerare kommer nu att syna nyckeltal i kvartalsrapporten, som släpps på onsdagen efter börsöppning amerikansk tid, tillsammans med vd:n Elon Musks kommande uttalanden och kommentarer om resultaten.

Tesla kommer sannolikt att publicera sitt första kvartal någonsin med 10 miljarder dollar i omsättning och vinst för sjätte kvartalet i rad, rapporterar Yahoo Finance. Konsensus bland analytiker är att Tesla också förväntas redovisa ett justerat ebitda-resultat på mer än 2 miljarder dollar. Det kan resultera i en massiv utbetalning till Elon Musk, som i dag är världens rikaste person och vars kompensationsplan delvis bygger på att nå specifika operativa mål.

Under förra året lyckades Tesla också, till skillnad från många av sina konkurrenter på den internationella bilmarknaden, pricka sitt försäljningsmål för 2020. Teslas leveranser ökade med 36 procent jämfört med 2019, och gjorde så i en tid då coronaviruspandemin gjorde att giganter i bilindustrin som Ford, General Motors och Fiat Chrysler rapporterade minskad bilförsäljning, enligt Yahoo Finance. Ett nyckelmått i rapporten är därför Teslas leveransmål, som för år 2020 var att sälja en halv miljon bilar, vilket bolaget var mycket nära nå med 499 550 levererade fordon. 

Kvartalsrapporten väntas ge en klarare bild kring huruvida Teslas försäljning kommer att kunna hålla jämn takt med aktiepriset under 2021. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer