Hoppa till innehållet

Investeringar i europeiska teknikbolag slår rekord: ”Sverige är ett av nyckelländerna”

Sveriges tekniksektor har lockat till sig rekordhöga investeringar i år – och är bäst i Europa per capita. Det visar en ny rapport från Skypemiljardären Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, som också pekar på att vi är bäst på talangåtervinning. 

Riskkapitalbolaget Atomico, med partnern Tom Wehmeier och grundaren Niklas Zennström, har kartlagt pengarullningen inom den europeiska tekniksektorn. Sverige sticker ut positivt på många punkter.
Riskkapitalbolaget Atomico, med partnern Tom Wehmeier och grundaren Niklas Zennström, har kartlagt pengarullningen inom den europeiska tekniksektorn. Sverige sticker ut positivt på många punkter.Foto: Press, TT, Di.

Europa är på väg mot ett nytt rekordår vad gäller summan investerat kapital i teknikbolag. Prognosen är att 41 miljarder dollar, motsvarande 347 miljarder kronor, kommer flöda in till sektorn innan årsskiftet, enligt rapporten ”The State of European Tech 2020” som sammanställts av riskkapitalbolaget Atomico.

Den nation som lockar till sig mest kapital per capita är Sverige.  

”Sverige är faktiskt ett av nyckelländerna som drivit upp nivån i Europa till rekordhöjden. Vi pratar om en summa på ungefär 3,3 miljarder dollar i investerat kapital i landet. Det i sig är en rekordnivå för Sverige och är extra anmärkningsvärt med tanke på dess relativa storlek jämfört med andra länder”, säger Tom Wehmeier, partner på Atomico och medförfattare till rapporten.

Sverige är totalt sett på plats fyra bakom Frankrike, Tyskland och Storbritannien där det har investerats 44, 46 respektive 106 miljarder kronor. Jämfört med 2019 har den totala investeringssumman i Sverige ökat med 10 procent.

Att det gått så bra under pandemiåret är anmärkningsvärt, enligt Tom Wehmeier.

”Året började väldigt starkt med januari som var en rekordmånad sett till investeringar. Sen när pandemin slog till såg vi en minskning totalt i det första och andra kvartalet. Men från augusti och september har vi sett rekordnivåer av aktivitet och summor som fortsatt genom oktober och november. Det är vad som gett oss förtroendet att prognostisera att vi är på väg mot ett rekordår.”

Som en följd av pandemin har nyemissioner där europeiska bolag tar in mellan 20 och 50 miljarder dollar, så kallade B-rundor, minskat både i antal och storlek jämfört med tidigare år. Detta tros bero på avstannande tillväxtnivåer bland de mindre bolagen.

Antalet rundor som är större än 100 miljoner dollar är däremot fler än någonsin, vilket flera svenska bolag bidragit till.

”De rundorna är betydande eftersom de bidrar med en betydande andel till den totala summa av kapital som investeras, även om de utgör mindre än en procent av alla rundor. Med Klarna, Northvolt, Tink, Kry och Voi har vi sett prov på den typen av rundor även i Sverige i år”, säger Tom Wehmeier.

Läs mer: Kartläggning: Här är Sveriges 45 miljardvärderade teknikbolag – då går de till börsen 

Något som tros ha bidragit till rekordnivåerna av investeringar är ett ökat intresse för Europa från riskkapitalbolag från USA. 

”Vad vi ser ganska klart är rekordnivåer av deltagande från USA-baserade investerare. Ett exempel är Silver Lake som investerat i Klarna. Vi ser en fortsatt trend av att de kommer hit och är exalterade av möjligheterna här.” 

Även bland de europeiska och nordiska riskkapitalbolagen uppger Tom Wehmeier att det finns väldigt mycket tillgängligt kapital att investera med. Han nämner att svenska EQT, Creandum och Northzone har fyllt på nya fonder med miljarder i kapital under de senaste åren.

Läs mer: Voi tar in 1,4 miljarder i ny investeringsrunda – ”vi har hittat framgångsreceptet” 

Tack vare det tillgängliga kapitalet och investeringssuget har värderingarna på de europeiska teknikbolagen drivits upp till rekordnivåer. Även i den här aspekten sticker Sverige ut i mängden. 

För ett land med den storleken är det enormt imponerade

”Sverige har nu femton företag värda över en miljard dollar, inklusive nio vc-backade företag. För ett land med den storleken är det enormt imponerade. Vi ser nya rekord hela tiden. Det bolag jag skulle vilja lyfta fram är Klarna som är det högst värderade, privatkapitalbackade techföretaget i Europa just nu. De och rumänska Uipath är de enda som nått en värdering på över tio miljarder dollar utan att ha noterats.”

Sett till mängden börsnoterade teknikbolag återfinns Sverige på en tredje plats i Europa, bakom Polen och Storbritannien. Sett till det samlade börsvärdet på dem är vi på plats fem. 

Något som är anmärkningsvärt är att Sverige haft flest antal nya börsnoterade teknikbolag de senaste fem åren. Enligt Tom Wehmeier sticker Spotify ut eftersom de noterades för över en miljard dollar, medan de flesta som går till börsen är betydligt mindre.

”Det är intressant att de flesta väljer att noteras relativt tidigt i sin färd, till ett värde av några hundra miljoner dollar, och använder sedan den offentliga marknaden till att skala upp till betydande storlek. Ett exempel på det är Sinch som noterades för 250 miljoner dollar och är nu värderade i åtta miljardersklassen. Men det finns andra som Embracer, Paradox och Stillfront.” 

Läs mer: Nya miljarder och stigande värderingar i månadens kapitalrundor 

Just i år har Atomico även kartlagt vilka entreprenörer som gått vidare från de 24 mest framgångsrika europeiska teknikbolagen, som nått en värdering över fem miljarder dollar, till att grunda andra företag.

Det totala antalet serieentreprenörer summeras då till 2 300 individer i Europa.

Vi spårade fler grundare baserade i Sverige som kommit ur de miljardföretagen än från något annat land.

”Det är intressant att se den här talangåtervinningen, i vilken utsträckning äldre generationer av företag hjälper till att avla en ny generation av framgångsrika företag. Och det vi upptäckte var att Sverige är den plats där det händer mest. Vi spårade fler grundare baserade i Sverige som kommit ur de miljardföretagen än från något annat land. Skype, Klarna, King, Spotify, alla är betydande företag som hjälpt till att driva den trenden”, säger Tom Wehmeier.

Han menar att de svenska framgångssagor vi sett i sin tur föder fler, och att det gjort landet till en attraktiv plats för talang.

 

Innehåll från Publicis SapientAnnons

Från hype till att göra skillnad i den stora AI-eran

Shivaun Anderberg, Nordic Data & AI Lead, Publicis Sapient
Shivaun Anderberg, Nordic Data & AI Lead, Publicis Sapient

Allt fler företag står inför utmaningen att integrera AI-teknologi i sin verksamhet på ett effektivt sätt. Publicis Sapient är drivande i att stötta ledande företag att nå maximal effekt från framtidens affärsmodeller, att integrera relevant digital teknik och stärka kundupplevelser – områden där AI har en betydande roll.

Från att förstå de grundläggande stegen för att ta AI i bruk till att undvika potentiella fallgropar är det avgörande för företagsledare att driva rätt strategier för att dra nytta av AI:s fulla potential. Shivaun Anderberg, Nordic Lead Data & AI på det globala konsultföretaget Publicis Sapient, poängterar den enorma affärsnytta som AI kan generera. Hon rekommenderar starkt att det första steget, för alla aktörer, är att bedöma sin befintliga infrastruktur och kapacitet att hantera data.

– I den AI-era som vi befinner oss i är data det absolut mest värdefulla som ett företag kan ha. Det blir därför särskilt viktigt att faktiskt se över vilken typ av data ni besitter, likaså hur tillgänglig den är. Det vi har sett med våra svenska, såväl som nordiska, kunder är att alla har stora mängder data som omfattar samtliga delar av verksamheten. Det innebär att de aktivt letar efter effektiva sätt att koppla ihop och använda den för att frigöra värde – som i praktiken ska innebära effektivitetsförbättringar, kostnadsbesparingar och innovation.

Första stegen mot AI-integration

Shivaun fokuserar även på vikten av att definiera specifika, mätbara mål för vad AI ska uppnå inom bolaget, annars är risken överhängande att projekten varken blir värdeskapande eller lönsamma.

– Vi rekommenderar att börja med ett pilotprojekt, som man kan skala upp och som visar på konkret värde, innan större investeringar görs. Att etablera tydliga framgångskriterier och kontinuerlig uppföljning är helt avgörande för att säkerställa att investeringen leder till önskade resultat.

Utmaningar och lösningar

Trots de många fördelar som AI kan leda till finns det också betydande risker och utmaningar att hantera. Dålig datakvalitet kan leda till felaktiga slutsatser och beslut, och en bristfällig förändringsledning kan undergräva de anställdas engagemang och acceptans av nya system. 

– För att undvika dessa fallgropar bör företag investera i utbildning och utveckling av sina anställda samt etablera starka principer för dataskydd och etik. 

Skalning av AI i företagsmiljö

En central fråga som ofta diskuteras bland företagsledare är hur man effektivt kan skala AI från experimentella projekt till full verksamhetseffekt. 

– Det är en nyckelfråga som kommer att vara högt upp på agendan i alla styrelserum under de kommande fem åren, säger Shivaun och fortsätter: 

– För att lyckas med detta krävs en stark organisatorisk struktur, kompetensuppbyggnad och tydliga ansvarsområden. Företagen måste också hantera relevanta relationer med AI-partners och ha robusta dataflöden och system som stödjer AI-applikationer kontinuerligt. Dessutom är det viktigt att upprätthålla och säkerställa tydliga ansvar och etisk användning av tekniken.

Genom att förstå dessa nycklar kan företag förbättra sina operativa processer och säkerställa hållbara AI-strategier. Det är en investering i framtiden som kräver noggrann planering och stort engagemang på alla nivåer i organisationen, menar Shivaun och avslutar: 

– I slutändan beror skillnaden mellan ett rent AI-experiment och framgångsrik verksamhetsutveckling på vilka stöd- och ledningsfunktioner som finns tillgängliga för projekten. 

Läs mer om Publicis Sapient här

 

 

Mer från Publicis Sapient

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Publicis Sapient och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera