Annons

Investeringsjätten stänger ny fond – på 1,3 miljarder

Joakim Dal är partner på GP Bullhound som precis stängt en fond på 1,3 miljarder kronor.
Joakim Dal är partner på GP Bullhound som precis stängt en fond på 1,3 miljarder kronor.
GP Bullhound har stängt sin femte och största fond – på 125 miljoner euro. Precis som tidigare är målet att investera i mjukvarubolag i ett utvecklingssked. ”Investerarna har sett att teknikbolag fortsatt går bra”, säger partnern Joakim Dal.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GP Bullhound har i coronakrisen tagit in pengar till sin största fond någonsin. Nu, lagom till att världen på vissa håll ser ljuset i pandemitunneln, gör de sig redo att gå ut och shoppa.

Fonden på 125 miljoner euro, 1,3 miljarder kronor, ska ”fortsätta den framgångsrika strategin att investera i de bästa tech-entreprenörerna”, heter det i ett pressmeddelande.

”Det var kanske lite skakigt i mars, men sedan såg investerare hur techbolagen gick fortsatt bra, och i vissa fall gynnades av krisen”, säger Joakim Dal om processen som varit.

Bland investerarna finns förutom Europeiska investeringsfonden också en rad internationella entreprenörer och techprofiler, säger han.

Läs mer: Vård och krediter lyfter – här är bolagen som lockar mest kapital just nu 

”Det är kul att personer som själva gjort framgångsrika resor vill investera med oss, som fokuserar på just entreprenörer. Det är ett nätverk som vi byggt upp under 20 år”, säger Joakim Dal.

Han säger att de är flexibla i hur de kommer att investera kapitalet. En del bolag kommer i dessa tider att behöva extra finansiering för att brygga två större rundor, tror han.

Vi letar bolag i hela Sverige. Vi vet att det inte bara finns bolag i Stockholm.

”Vi ser att många bolag vill förlänga sin ’runway’. Många gör det med sina befintliga investerare, men där kan vi också komma in”, säger han och fortsätter:

”Vi letar efter bolag i hela Sverige. Vi vet att det inte bara finns bra bolag i Stockholm.”

Tanken är att lägga 2-3 år på att investera kapitalet i ett 20-tal bolag, omkring 20-100 miljoner per bolag, och sedan jobba med dem tills de är redo att antingen börsnoteras eller ta nästa steg med ett större riskkapitalbolag.

Läs mer: Spotifychefen: ”Apple har utformat reglerna för att skada oss”

GP Bullhound är förutom ett riskkapitalbolag också en investeringsrådgivare med en rad tjänster för sina utvalda kunder. Inför börsnoteringen av Spotify höll bolaget även i viss gråhandel i streamingjätten.

I bolagets portfölj finns bland annat Klarna, Believe och Revolut. De har tidigare investerat i bland annat Spotify, Slack, Leovegas och spelbolaget Quixel, där de nyligen gjorde exit.

Den senaste kända investeringen var i Playtomic som hanterar bokningar med mera inom sporten padel.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer