Hoppa till innehållet

Investeringsrekord och noteringssuccé för Almi Invest: ”Vår allra bästa investering”

Statliga Almi Invest satte investeringsrekord under 2020 med 336 miljoner kronor i 205 bolag, varav 58 nyinvesteringar. Det är en ökning med 21 procent jämfört med 2019. Investeringen i återvinningsbolaget Renewcell visade sig också vara en lyckad satsning. ”Almi Invest är som ett självspelade piano”, säger bolagets nytillträdde vd Joachim Karlsson.

Almi Invests nytillträdde vd Joachim Karlsson (till vänster) har all anledning till att vara nöjd med investeringen i Patrik Lundströms Renewcell (till höger).
Almi Invests nytillträdde vd Joachim Karlsson (till vänster) har all anledning till att vara nöjd med investeringen i Patrik Lundströms Renewcell (till höger).

I maj i fjol fick Almi Invest ett tillskott på 400 miljoner kronor från regeringen för att överbygga krisen i mindre bolag.

”Det är vi mycket stolta över. När vi hörde oss för bland våra bolag i början av pandemin sa runt 80 av dem att det skulle bli problem på grund av covid–19. Det har vi nu tillsammans med våra medinvesterare nästan helt hanterat”, säger bolagets nytillträdde vd Joachim Karlsson.

Flest investeringar gjordes inom tech, följt av life science och industri. Almi Invests Greentechfond, som investerar större belopp än övriga Almi Invest, plöjde ned 87 miljoner kronor i 15 bolag. Bland dess nyinvesteringar märks Graphmatech, Spowdi och Bower (tidigare PantaPå).

Under året sålde Almi Invest 44 bolag vilket inbringade totalt 222 miljoner kronor. Det kan man jämföra med 2019, då Almi Invest gick ur 61 bolag till ett värde av 189 miljoner kronor. Bland 2020 års avyttringar märks Cartana, vars teknik kartlägger hjärnan utifrån cellanalys och bilddata, såldes till det noterade amerikanska bioteknikbolaget 10x Genomics. 

Läs mer: H&M-delägda snillebolaget vill noteras och ta in 800 miljoner kronor 

Ett annat bolag som såldes var Maintmaster, som utvecklar ett molnbaserat underhållssystem för industriföretag. Köpare var svenska Monterro, den ledande investeraren i b2b-mjukvarubolag i Norden som Di Digital tidigare uppmärksammat. 

Avyttrades gjordes även Netrounds, som erbjuder nätoperatörer och större företags IT-avdelningar ett egenutvecklat testsystem. Köpare var det noterade amerikanska bolaget Juniper Networks.

Patrik Lundström, vd på Renewcell, stod för en av fjolårets hetaste noteringar.
Patrik Lundström, vd på Renewcell, stod för en av fjolårets hetaste noteringar.Foto: Alexander Donka.

Återvinningsbolaget Renewcell stod för en av vinterns mest omtalade mångmiljardnoteringar. Aktien, som sattes på First North i slutet av november i fjol, har hittills klättrat över 120 procent. Almi Invest, som investerade i bolaget via sin Greentechfond 2019, har en ägarandel på 3,3 procent, vilket för närvarande motsvarar ett värde på ca 250 miljoner kronor.

”Sannolikt kommer det vara vår allra bästa investering. Vi ska såklart avyttra vårt innehav på sikt då vi inte ska spekulera i aktier, men vill göra det under ordnade former”, säger Joachim Karlsson. 

Joachim Karlsson tillträdde som vd så sent som i förra veckan. 

”Det är ett fantastiskt uppdrag där man kan kombinera att hjälpa entreprenörer och skapa samhällsnytta”, kommenterar han.

Joachim Karlsson kommer senast från rollen som chefsstrateg hos dataanalysbolaget Bisnode. Tidigare har han bland annat varit partner på riskkapitalbolaget KTH Chalmers Capital och har även erfarenhet av entreprenörskap som grundare och vd på Focal Point AB.

”jag tycker rollen som vd för Almi invest är kul då jag kombinerar min erfarenhet som entreprenör, investerare och affärsutvecklare”, motiverar han.

Almi invest investerar i snitt i 7 procent av alla bolag som bedöms. Det är en ganska hög siffra om man jämför med traditionellt riskkapital, menar Joachim Karlsson, som liknar Almi Invest vid ett självspelade piano: 

”Verksamheten har gått så bra så att vi har fått tillbaka i princip alla pengar som vi investerat. Dessutom fungerar våra investeringar som ett hjälpmedel för att få loss upp ungefär fem gånger så mycket pengar från det privata kapitalet. När vi kommer in och tar halva risken så är det många fler som vågar. Så det är inte så konstigt att regeringen anförtrodde oss med 400 extra miljoner kronor under pandemin ”, berättar Joachim Karlsson.

Det vikigaste för Almi invest framöver är att resa nästa generation fonder.  Dels de regionala, dels den nya Greentech-fonden. 

”Vi har fått väldigt bra gehör från regionerna och hoppas att vi ska hitta upplägg för de nya fonderna för att prestera lika bra som vi gjort tidigare. Greentech-fonden har kommit gång riktigt bra med spännande innehav”.

Finns det några allmänt råd till entreprenörer på jakt efter kapital? Joachim Karlsson har svårt att säga något generellt, men bolag som kan sin marknad väl har givetvis lättare att få kapital.

”Även bolag där företagarna själva har investerat tid, pengar eller karriär brukar vi också tycka är mer intressanta. Tittar vi tillbaka på bolag som gått bra finns det ofta en tekniktyngd eller forskningsbakgrund. Det ska vara någonting som är svårt att kopiera eller bra att konkurrera med”, förklarar han.

Men allra viktigast är att entreprenören brinner för ämnet. 

”Som vanligt är det att man vill hitta dem med drivet och passionen, det kommer man otroligt långt med. Man vill bli hänförd när man lyssnar”, avslutar Joachim Karlsson.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera