Annons
Riskkapitalbolaget Oxx grundare Mikael Johnsson och Richard Anton.

Investor-profil drar igång techfond

Så blir du en framgångsrik företagare SPONSRAT AV Nordea

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Investor-profil drar igång techfond

Riskkapitalbolaget Oxx grundare Mikael Johnsson och Richard Anton.
Riskkapitalbolaget Oxx grundare Mikael Johnsson och Richard Anton. Foto: Pressbild
Mikael Johnsson, partner på Amadeus Capital, startar eget riskkapitalbolag för att investera i startups. Nu är han på väg att stänga en fond som enligt uppgift ska uppgå till närmare en miljard kronor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mikael Johnsson har en bakgrund inom Investor där han jobbade elva år på Investor Growth Capital, investmentbolagets tidigare riskkapitalgren (numera är IGC avvecklat).

2011 lämnade han Investor för att starta eget och 2014 började Mikael Johnsson att jobba med riskkapitalbolaget Amadeus Capital Partners, där han bland annat ansvarat för investeringen i ögonstyrningsbolaget Tobii (NTL). Nu har han ett nytt projekt på gång: Oxx, som han startade vid årsskiftet tillsammans Richard Anton, som också kommer från Amadeus (NTL).

De håller just nu på att samla in kapital till en fond som enligt källor till Di Digital ska ta in runt 100 miljoner dollar, motsvarande 880 miljoner kronor.

Läs mer: Techmiljardärerna som förbereder sig för en AI-invasion

Oxx ska investera i mjukvarubolag som riktar in sig på företagsförsäljning (business to business).

”Vi ser att det finns ett hål i marknaden och att det inte finns någon som riktigt fokuserar på investeringar i de här bolagen”, säger Mikael Johnsson.

Han ser flera faktorer till att investerare inte riktigt fångar upp bolagen i segmentet, även om det finns personer som investerar väldigt tidigt i segmentet. Problemet är det krävs mer tid och kapital för att skala upp bolagen jämfört med exempelvis konsumentappar samtidigt som företag kan vara något trögrörliga, enligt Mikael Johnsson.

"Det kan också vara svårt att sätta sig in i och förstå vilken unicitet och konkurrensfördelar som den här typen av bolag har. Vi har ett globalt nätverk av entreprenörer och industrispecialister som vi använder oss av för att bättre kunna analysera potentiella investeringar vilket ger oss en väldigt god insikt. Nätverket använder vi också för att hjälpa de bolag vi investerar i för att bygga relationer och driva affärsutveckling"

"Det är också så att tillväxten för den här typen av bolag snarare är linjär än exponentiell”, tillägger han.

Läs mer: Ny fond vill investera 1,5 miljarder i svenska techbolag

Bolagen som Oxx ska investera i ska i runda slängar ha en omsättning på mellan 50 och 100 miljoner kronor per år, även om Mikael Johnsson poängterar att den gränsen inte är satt i sten.

”Det viktiga är att vi ser att det finns en kommersiell gångbarhet i bolagets produkt. Det vi ska hjälpa till med är att skala upp.”

Marknaderna som Oxx ska fokusera på är främst Norden, Storbritannien och Israel.

”Min kollega Richard Anton har gjort flera investeringar i Israel och har ett bra kontaktnät där. Jag kommer framför allt att fokusera på Norden”, säger Mikael Johnsson.

Läs mer: Edgewares börsdebut – en jackpot för Creandum

Mikael Johnsson ser flera trender som gynnar bolag som sysslar med företagsförsäljning inom mjukvaruområdet. De senaste 5-10 åren har bolag flyttar sin serverkapacitet och köper den i stället via molnet vilket ger bolag en större flexibilitet.

”Tidigare har bolag ofta köpt en licens till en programvara. Den licensen har man sedan ett bra tag och man struntar i att uppdatera programvaran. Så fungerar det i allt mindre utsträckning numera. I stället köper bolagen abonnemang, vilket ger dem en ständigt uppdaterad programvara och kontinuerliga intäkter till bolagen som tillhandahåller den”, säger han.

Samtidigt börjar bolagen ställa högre krav på programvara de använder.

”Det har blivit ett helt annat fokus på användarvänligheten, den ska likna upplevelsen som man har som vanlig konsument. Mjukvaran ska också kunna gå att använda överallt, på mobilen och i datorn, säger Mikael Johnsson.

Mjukvaran blir också mer datadriven, vilket betyder att datan används för att påvisa vad som händer, vilka brister som finns i en verksamhet och liknande. Nästa stora steg är att via artificiell intelligens och maskininlärning kunna förutse saker.

”Vi tror att alla företagsmjukvara kommer datadriven på det här sättet i framtiden.”

Oxx räknar med att stänga sin första fond någon gång under första halvåret 2017. Men verksamheten är redan i gång.

”Jag och min partner Richard Anton gjorde investeringar i liknande bolag på Amadeus, så vi tar med oss den portföljen och fortsätter att sköta den. Vi har också stöd från ett antal finansiella institutioner vilket gör att vi redan nu är ute och letar efter investeringar”, säger Mikael Johnsson.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post