Hoppa till innehållet

Investor-profil drar igång techfond

Mikael Johnsson, partner på Amadeus Capital, startar eget riskkapitalbolag för att investera i startups. Nu är han på väg att stänga en fond som enligt uppgift ska uppgå till närmare en miljard kronor. 

Riskkapitalbolaget Oxx grundare Mikael Johnsson och Richard Anton.
Riskkapitalbolaget Oxx grundare Mikael Johnsson och Richard Anton.Bild: Pressbild

Mikael Johnsson har en bakgrund inom Investor där han jobbade elva år på Investor Growth Capital, investmentbolagets tidigare riskkapitalgren (numera är IGC avvecklat).

2011 lämnade han Investor för att starta eget och 2014 började Mikael Johnsson att jobba med riskkapitalbolaget Amadeus Capital Partners, där han bland annat ansvarat för investeringen i ögonstyrningsbolaget Tobii (NTL). Nu har han ett nytt projekt på gång: Oxx, som han startade vid årsskiftet tillsammans Richard Anton, som också kommer från Amadeus (NTL).

De håller just nu på att samla in kapital till en fond som enligt källor till Di Digital ska ta in runt 100 miljoner dollar, motsvarande 880 miljoner kronor.

Läs mer: Techmiljardärerna som förbereder sig för en AI-invasion

Oxx ska investera i mjukvarubolag som riktar in sig på företagsförsäljning (business to business).

”Vi ser att det finns ett hål i marknaden och att det inte finns någon som riktigt fokuserar på investeringar i de här bolagen”, säger Mikael Johnsson.

Han ser flera faktorer till att investerare inte riktigt fångar upp bolagen i segmentet, även om det finns personer som investerar väldigt tidigt i segmentet. Problemet är det krävs mer tid och kapital för att skala upp bolagen jämfört med exempelvis konsumentappar samtidigt som företag kan vara något trögrörliga, enligt Mikael Johnsson.

"Det kan också vara svårt att sätta sig in i och förstå vilken unicitet och konkurrensfördelar som den här typen av bolag har. Vi har ett globalt nätverk av entreprenörer och industrispecialister som vi använder oss av för att bättre kunna analysera potentiella investeringar vilket ger oss en väldigt god insikt. Nätverket använder vi också för att hjälpa de bolag vi investerar i för att bygga relationer och driva affärsutveckling"

"Det är också så att tillväxten för den här typen av bolag snarare är linjär än exponentiell”, tillägger han.

Läs mer: Ny fond vill investera 1,5 miljarder i svenska techbolag

Bolagen som Oxx ska investera i ska i runda slängar ha en omsättning på mellan 50 och 100 miljoner kronor per år, även om Mikael Johnsson poängterar att den gränsen inte är satt i sten.

”Det viktiga är att vi ser att det finns en kommersiell gångbarhet i bolagets produkt. Det vi ska hjälpa till med är att skala upp.”

Marknaderna som Oxx ska fokusera på är främst Norden, Storbritannien och Israel.

”Min kollega Richard Anton har gjort flera investeringar i Israel och har ett bra kontaktnät där. Jag kommer framför allt att fokusera på Norden”, säger Mikael Johnsson.

Läs mer: Edgewares börsdebut – en jackpot för Creandum

Mikael Johnsson ser flera trender som gynnar bolag som sysslar med företagsförsäljning inom mjukvaruområdet. De senaste 5-10 åren har bolag flyttar sin serverkapacitet och köper den i stället via molnet vilket ger bolag en större flexibilitet.

”Tidigare har bolag ofta köpt en licens till en programvara. Den licensen har man sedan ett bra tag och man struntar i att uppdatera programvaran. Så fungerar det i allt mindre utsträckning numera. I stället köper bolagen abonnemang, vilket ger dem en ständigt uppdaterad programvara och kontinuerliga intäkter till bolagen som tillhandahåller den”, säger han.

Samtidigt börjar bolagen ställa högre krav på programvara de använder.

”Det har blivit ett helt annat fokus på användarvänligheten, den ska likna upplevelsen som man har som vanlig konsument. Mjukvaran ska också kunna gå att använda överallt, på mobilen och i datorn, säger Mikael Johnsson.

Mjukvaran blir också mer datadriven, vilket betyder att datan används för att påvisa vad som händer, vilka brister som finns i en verksamhet och liknande. Nästa stora steg är att via artificiell intelligens och maskininlärning kunna förutse saker.

”Vi tror att alla företagsmjukvara kommer datadriven på det här sättet i framtiden.”

Oxx räknar med att stänga sin första fond någon gång under första halvåret 2017. Men verksamheten är redan i gång.

”Jag och min partner Richard Anton gjorde investeringar i liknande bolag på Amadeus, så vi tar med oss den portföljen och fortsätter att sköta den. Vi har också stöd från ett antal finansiella institutioner vilket gör att vi redan nu är ute och letar efter investeringar”, säger Mikael Johnsson.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera