Annons

Investorbolaget satsar på data – investerar i svensk startup

Permobils forskningschef Helene Svahn tar plats i Bellpals styrelse.
Permobils forskningschef Helene Svahn tar plats i Bellpals styrelse.
Investorägda Permobil siktar mot framtiden med AI och uppkopplade rullstolar. Nu gör bolaget sin första svenska startupinvestering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Permobil, vars namn kommit att bli synonymt med bolagets produkt, har över 50 år på nacken och är ett av världens ledande bolag inom eldrivna rullstolar. 

Nu siktar man på att ta klivet in i framtiden, och man vill ta det svenska startup-undret till hjälp.

Det handlar om en mindre investering i det svenska AI-bolaget Bellpal. Bolaget drivs av grundaren David Ziemsky och har utvecklat en AI-baserad tjänst i form av ett armbandsur som larmar om fallskador.

Permobil, som sedan 2013 ingår i Investors Patricia Industries, blir minoritetsägare i Bellpal och bolagets forskningschef Helene Svahn tar plats i bolagets styrelse.

Hon menar att samarbetet är ett naturligt steg för Permobil. 

"Vi vill gå från att erbjuda rena mobilitetslösningar till att se till helheten. Just fallskador är en av de största sekundärkomplikationerna för rullstolsanvändare", säger hon.

Investeringen är den första i sitt slag för Permobil.

"Tidigare har vi köpt upp bolag för att bredda vår portfölj. Det här är den första gången vi investerar i ett startupbolag. Det är en medveten satsning, vi kan inte vara bäst på allt själva och därför letar vi efter möjligheter att samarbeta med andra", säger hon.

Läs mer: Ericsson shoppar startups i Silicon Valley 

Data ses internt som en viktig väg framåt för Permobil, vars försäljning i dag till 75 procent består av el-rullstolar. 

"Sedan ett antal månader tillbaka är alla våra rullstolar uppkopplade och vi får in data som visar hur våra produkter används. Allt från hur de körs till batteri och vilka funktioner som används. Det gör vi för att bättre förstå hur våra användare använder våra produkter", säger Helene Svahn.

Samarbetet med Bellpal gör det möjligt för Permobil att även ta reda på ännu mer om användarna.

Läs mer: Därför fyller maktfamiljernas yngre sina portföljer med startupbolag 

"Tidigare har vi fokuserat på mobilitet, detta är en utvidgning mot att titta på helheten kring en användare", säger Helene Svahn.

Med den nya investeringen inräknad har Bellpal sedan starten 2016 tagit in totalt 12 miljoner i kapital, från bland annat Ikea-veteranen Göran Grosskopf och artisten Molly Sandén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer