Annons
Apples vd Tim Cook.

Ipad säljer sämre – men Tim Cook är optimistisk

Digitaliseringen gör datacenter till en styrelsefråga: oåtkomlig data kostar företag miljoner SPONSRAT AV Digiplex

Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.

Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson

Fidesmos grundare Mattias Eld, vd, och Miguel Cardo teknikchef.

Deras "superkort" tar in nya miljoner från H&M:s vd och familjen Wallenberg

Doldisar blir miljardärer på Spotify

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Ipad säljer sämre – men Tim Cook är optimistisk

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.
Apples senaste kvartalsrapport visar att Ipadens försäljning fortsätter att minska. Vd:n Tim Cook är dock vid gott mod.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tisdagskvällens kvartalsrapport från Apple överraskade och slog analytikernas förväntningar. Men en produktkategori fortsätter att leverera besvikelser: Ipad.

Ipaden lanserades 2010 men Steve Jobs hade sedan han återvände till Apple i slutet av 1990-talet haft en idé om göra en surfplatta. Enligt uppgift ville Steve Jobs ha något som han kunde läsa sina mejl på medan han satt på toaletten.

Läs mer: Apple lyfter efter rekordkvartal

Apples mest framgångsrika produkt, Iphonen, var initialt tänkt att vara en surfplatta, innan bolaget tänkte om och bestämde sig för att göra en mobil.

Men Ipad som produkt har aldrig riktigt lyft, i alla fall inte med Apples mått mätt. Siffrorna från senaste kvartalet visar att bolaget sålde strax över 13 miljoner Ipads vilket genererade intäkter på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 50 miljarder kronor. För nästan vilket annat bolag som helst hade det varit fantastiska siffror men när det gäller Apple är ribban högre. Som jämförelse genererade Iphonen, som står för en majoritet av bolagets försäljning, 54,4 miljarder dollar i intäkter under det gångna kvartalet.

Ipaden har nu funnits i sju år och sedan några år tillbaka faller försäljningstillväxten, vilket framgår av diagrammen nedan som visar det glidande medelvärdet från de senaste fyra kvartalen (via Sixcolors).

Foto:

Foto:

Jämfört med motsvarande kvartal i fjol minskade intäkterna från Ipaden med 22 procent medan antalet sålda enheter sjönk med 19 procent. Det betyder att Apple har en lägre genomsnittlig intäkt från varje såld Ipad, något som kan tyda på att produkterna är nedsatta i pris.

Under telefonkonferensen fick Apples vd Tim Cook frågan om hur han ser på Ipaden. Han förklarade att han är ”väldigt optimistisk” gällande Ipadens framtid och pekade bland annat på att kundnöjdheten med produkten är strålande. Han uppgav också att många av de som köper en Ipad gör det för första gången.

Tim Cook pekade också på att ett stort antal Ipads skeppats ut till kund motsvarande kvartal förra året vilket påverkar jämförelsesiffrorna.

Apples senaste Ipad lanserades första halvan av 2016, det återstår att se om Apple gör en ny uppgradering av produkten och mjukvaran för att vända trenden.

Läs mer: Så gick det till när Steve Jobs presenterade Iphonen för första gången


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post