Annons

Iphone måltavla för spionprogram: ”Skräckinjagande”

Ett spionprogram har infekterat Apples populära telefon Iphone. Det har en grupp hackare på Google avslöjat under fredagen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Säkerhetsexperter på Google, inom det så kallade Zero-projektet, har avslöjat ett spionprogram som har riktat in sig på Apples Iphones under åtminstone de senaste två åren.

Via vissa webbsidor har spionprogrammet planterat skadlig programvara för att komma åt foton och annan data i Iphone, så som platsinformation.

Bara ett besök på en hackad sajt kunde räcka för att utsättas för spionprogramvaran, skriver Googles säkerhetsspecialist Ian Beer i ett blogginlägg , där det i detalj beskrivs hur just Iphones var måltavlan.

Tidigare har bara ett fåtal stora nationella underrättelseapparater i undantagsfall gett sig på uppgiften att knäcka IOS, som är Apples operativsystem. 

”Det är fullkomligt skräckinjagande. Vi är vana vid Iphone-attacker av statliga aktörer, men faktumet att någon infekterat alla Iphone som besökt en webbsida är hårresande”, sade Thomas Reed, forskningschef på Malwarebytes, till branschmagasinet Wired.

Vilka sajter som hackats specificerats inte, mer än att det rör sig om sajter med tusentals besökare varje vecka.

Krypterade appar som Telegram, Whatsapp och Imessage samt Google Hangouts och Gmail var sårbar för programvaran.

Säkerhetsbrister har hittats i princip i samtliga operativsystem från IOS 10 till nuvarande IOS 12, skriver Ian Beer.

Apple informerades om problemen i februari och har sedan dess släppt en säkerhetsuppdatering till IOS 12.1.

(Di Digital/Direkt/TT/AFP)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer