Annons

ISK-sparare snuvas på haussade tekniknoteringen

Frida Bratt, sparkekonom på Nordnet, och Readlys tjänst.
Frida Bratt, sparkekonom på Nordnet, och Readlys tjänst.
Nordnets sparekonom Frida Bratt spår ett stort intresse för börsaktuella Readly. Men regelverket tillåter inte deras ISK-kunder att teckna aktier i bolaget inför noteringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Eftersom erbjudandet innehåller en mix av nyemitterade och befintliga aktier kommer Nordnets kunder inte kunna teckna sig inför Readlys notering via ISK”, säger hon.

Under tisdagsmorgonen stod det klart att den digitala tidskriftjätten Readly noteras på Stockholm Nasdaq i september. Bolaget spås få en miljardvärdering, enligt uppgift till Di Digital. 

Läs mer: Miljardvärdering när Readly börsnoteras: ”Lönsamt om 4-5 år” 

I samband med detta tar Readly in 450 Mkr genom en nyemission av aktier. Utöver det ska befintliga ägare sälja en okänd del befintliga aktier. 

Nya investerare, och befintliga delägare, har åtagit sig att förvärva aktier upp till 390 Mkr. Det innebär att Readly hoppas ta in minst 60 Mkr från allmänheten. 

Prospektet har ännu inte gått ut, men Readlys finanschef Johan Adalberth bekräftar även att det ska finnas en ”betydande retailkomponent” i erbjudandet.

”Vår avsikt är att sprida detta till allmänheten”, säger han. 

Men blandningen av nya och gamla aktier ställer till det, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Nordnet bedömer att det inte blir möjligt för våra ISK-innehavare att teckna aktier inför Readlys notering. Regelverket säger att man inte kan delta om det förekommer både nyemitterade och befintliga aktier”, säger hon.

Hon betonar att detta inte är Readlys fel. 

”Ingen skugga över dem, det är tvärtom väldigt vanligt att en börsnotering består av både gamla och nya aktier. Det är regelverket som borde ändras. ISK ska vara folksparform och det här är ett uppmärksammat techbolag som kommer röna stort intresse bland spararna”, säger hon.

Till saken hör att sektorkollegorna Spotify och Storytel rusat med 89 respektive 125 procent i år.

När Di Digital frågar Readlys finanschef Johan Adalberth om vad som gäller för småsparare med ISK-konton är han till att börja med osäker.

”Jag vet inte uppriktigt sagt”, säger han.

Men inom en timme återkommer han med beskedet att Readly gör samma tolkning: Småsparare med ISK-konton kommer dessvärre inte att kunna teckna aktier i Readly inför noteringen.

”Tillhör man allmänheten och är intresserad av att teckna aktier i Readly är det en konventionell aktiedepå på Avanza eller Nordnet som gäller”, säger Johan Adalberth.

Hade ni tänkt annorlunda om du hade vetat detta i förväg?

”Nej. Planen har hela tiden varit att erbjuda en blandning av existerande och nyemitterade aktier.”

Readlys finanschef Johan Adalberth
Readlys finanschef Johan Adalberth Foto: Press

Frida Bratt på Nordnet menar att det existerande regelverket är så pass komplicerat att banker gjort olika tolkningar historiskt.

”Det är ju spararna som får ta smällen om det blir fel. Om man för in ett instrument på ett otillåtet sätt i sin ISK säger regelverket att ISK-kontot upphör. Det kan få oönskade skattemässiga konsekvenser”, säger hon. 

Går det att kringgå detta som Nordnetkund?

”Man kan ju teckna sig via en vanlig aktiedepå eller en kapitalförsäkring. Men det blir ju oönskade skatteeffekter och man vill överföra aktier från sin depå till sin ISK. Och mellan kapitalförsäkring och ISK är överföring inte möjlig”

Hur länge har detta varit ett problem?

”Sedan ISK infördes 2012. Kanske har det blivit vanligare med blandning av nya och gamla aktier vid noteringar sedan dess. Just nu är problemet detsamma inför noteringen av bolaget Spotlight. Svenska Fondhandlareföreningen har en dialog med Finansdepartementet i ärendet och vi på Nordnet har kontakt med politiker från flera politiska partier, men det har fram tills nu saknats politiskt tryck i ärendet. Detta borde ju vara opolitiskt, eftersom detta hindrar intentionen med ISK.”

Att spara i ett ISK-konto är i dag mycket populärt. Under 2019 valde till exempel över 60 procent av Nordnets nya kunder ISK för sitt sparande. Fördelen med ISK är att innehavaren slipper betala en reavinst på 30 procent, som man gör i en konventionell aktiedepå. Istället betalar en årlig schablonskatt på 0,38 procent på hela det genomsnittliga värdet i sin ISK-depå.

Fotnot: Sedan denna artikel publicerades har Nordnet tvärvänt i ISK-frågan och sagt att kunder får teckna trots allt. Läs mer om varför här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer