Hoppa till innehållet

It-boom för lägenhetshotell

Stockholms bostadsbrist har resulterat i en skriande efterfrågan på lägenhetshotell. Bolag som Stayat, Bizapartment och Part-Time Home håvar in vinsterna genom att hyra ut rum för upp till 26 000 kronor i månaden, främst till gästarbetande it-konsulter.

Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten) och Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.
Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten) och Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.Foto: Evelina Carborn

Spotifys klagosång om Stockholms bostadsbrist är bara toppen på ett isberg. Stora it-konsulter som IBM, Teito och Tata Consulting Services (TCS) tar in mängder med it-experter varje år för att jobba med olika uppdrag. Och alla behöver någonstans att bo.

”Att gå till allmännyttan går ju inte. Och stora it-konsulter har ju ofta svårt att hyra bostäder på andrahandsmarknaden. Vi erbjuder temporära boenden med flexibel in- och utflyttning, städning och dygnet-runt reception”, säger Niklas Frisell, marknadschef och delägare på Stayat Hotel Apartments med lägenhetshotell i Bromma och Kista.

Läs mer: Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

Lägenhetshotell har funnits länge. Men just nu genomgår branschen en explosiv tillväxt. Samtliga stora kedjor i Di Digitals genomgång växer med lönsamhet och bygger nytt i år.

Att gå till allmännyttan går ju inte.

”Vi har hjälpt bolag som Google, Skype och EA Games med enskilda bokningar. Men merparten av våra gäster jobbar på de stora it-jättarna”, säger Niklas Frisell.

Hans bolag Stayat är för närvarande störst sett till omsättningen på över 100 miljoner kronor i fjol. Vinstmarginalen är drygt 8 procent från de 350 lägenheterna i Bromma och Kista.

”I augusti öppnar vi ett nytt hotell med 168 lägenheter i Kista. Vi tittar även på andra möjligheter i Stockholm och södra Sverige”, säger Niklas Frisell.

It-konsulten Mathan Prasad fixar till ett snabbt mål mat i sitt kök på Stayat i Bromma. 

 Även konkurrenterna Bizapartment, Part-Time Home och Sky Hotel Apartments ska investera i nya fastigheter i år (se nedan).

I augusti öppnar vi ett nytt hotell med 168 lägenheter i Kista.

Högst vinstmarginal har Part-Time Homes hotellverksamhet i Rotebro. De drog in 14 miljoner kronor under 2015, varav en tredjedel i ren vinst.

Nu bygger bolaget ännu ett hotell i Rotebro med ytterligare 94 lägenheter som öppnar i augusti.

”Rotebro ligger bra till. Med pendeltåg kan man ta sig till Kista på 10 minuter eller Stockholm city på 20 minuter”, förklarar Ida Kahn, vd för Part-Time Home.

Hon beskriver hotellet som ett ”funktionellt, prisvärt boende”.

”För cirka 13 000 kronor per månad får man en möblerad etta med smart-tv, internet och tillgång till gym och tvättstuga. Man får även städning en gång i veckan med byte av lakan och handdukar”, förklarar hon.


Ida Kahn, vd för Part-Time Home, och Niklas Frisell på Stayat Hotel Apartments.

Part-Time Home grundades 2012. Målet är att ha 1 000 lägenheter 2019 och bli marknadsledande.

”Cirka hälften av våra gäster jobbar i it-sektorn. Jag gissar att vi huserar minst 400–500 it-konsulter år 2019”, säger vd Ida Kahn.


Läs mer: Tech-hotellet med eget cricketlag
It-bolagens bostadsjakt är jackpot för Stockholms lägenhetshotell. Stayat, med hotell i Bromma och Kista, har så många indiska it-konsulter bland gästerna att man har startat ett eget cricketlag.
Tisdagsträning i Husby för cricketlaget ”Stayat Royals". Från vänster: Saravanan Annatchi, it-konsult på IBM, Mathan Prasad, it-konsult på TCS och Venkat Gandrath, lagkapten och it-konsult på TCS.


De tävlar om it-jättarnas gunst:

Stayat Hotel Apartments
Omsättning 2015: 103 Mkr
Vinst 2015: 8,3 Mkr
Kapacitet: Hotell med 166 rum i Kista och 182 rum i Bromma.
Nya projekt: Hotell med 168 rum i Kista, klart i augusti.
Prisexempel: 22000 kr/mån för 35 kvm i Bromma.

Bizapartment Gärdet AB
Omsättning 2015: 52 Mkr
Vinst 2015: 526.000 kr
Kapacitet: Hotell på Gärdet med 175 rum.
Nya projekt: Hotell i Hammarby Sjöstad med 168 rum klart i april 2017.
Prisexempel: 26000 kr/ mån för 30 kvm på Gärdet.

Part-Time Home Hotel Slagsta AB
Omsättning 2015: 23 Mkr
Vinst 2015: 2,7 Mkr
Kapacitet: 223 lägenheter.
Prisexempel: 11000 kr/mån för 23 kvm.

Part-Time Home Hotel Rotebro AB
Omsättning 2015: 14 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Prisexempel: 13000 kr/mån för 19 kvm.
Nya projekt: Nytt hotell i Rotebro med 94 lägenheter öppnar i augusti.

Sky Hotel Apartments
(Skyotel AB)
Omsättning 2015: 67 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Antal rum: 143 på Kungsholmen i Stockholm och 70 i Linköping. Även 90 lägenheter i Linköping.
Nya projekt: 12 nybyggda ”executive”-lägenheter i centrala Linköping, klart 1 november.
Prisexempel: 25000 kr/mån för hotellägenhet på Kungsholmen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera