Annons

It-profiler köper Linköpingsbolag för 100 miljoner

Peter Barkland har grundat Maintmaster – och han säljer nu merparten av bolaget till Monterro, som har grundats av bland andra Peter Larsson och Thomas Bill.
Peter Barkland har grundat Maintmaster – och han säljer nu merparten av bolaget till Monterro, som har grundats av bland andra Peter Larsson och Thomas Bill. Foto: Press och Jack Mikrut (Di).
Entreprenören Peter Barkland säljer merparten av sitt mjukvarubolag Maintmaster, med huvudkontor i Linköping, till Monterro i en affär värd över 100 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Monterro gör uteslutande investeringar i nordiska mjukvarubolag som fokuserar på företagsmarknaden. Riskkapitalbolaget grundades 2012 av it-profiler som Thomas Bill och Peter Larsson. I början av fjolåret fyllde de på en ny fond med 2,5 miljarder kronor, där en tredjedel av kapitalet kom från grundarna själva.

Nu blir de ny delägare i det Linköpingsbaserade mjukvarubolaget Maintmaster. Enligt Di Digitals uppgifter köper Monterro en bit över 50 procent av aktierna i företaget för cirka 100 miljoner kronor, men det är inget parterna vill kommentera. Hela Maintmaster värderas därmed till ungefär 200 Mkr i transaktionen.

Maintmaster hjälper den traditionella tillverkningsindustrin att digitalisera sitt underhållsarbete. Bolaget omsatte 31 Mkr under 2019 och noterade samtidigt en vinst efter skatt på 1,5 Mkr. 

Fram till nu har vd:n och grundaren Peter Barkland varit Maintmasters huvudägare med 60 procent av aktierna.

”Vi har precis etablerat oss på den tyska marknaden, och nu är det dags att skala upp ordentligt. Monterro ger oss både kunskap och kapital för att säkerställa den satsningen”, säger Peter Barkland i en kommentar.

Läs mer: It-profilernas Monterro stänger ny miljardfond 

Maintmasters molntjänst används av både stora och små industribolag i 25 olika länder. Mjukvaran säkerställer så att maskinerna i tillverkningen fungerar som de ska, den hanterar felrapporter och förebyggande underhåll, samt administrerar inköp av reservdelar och andra resurser.

Det finns mycket pengar att spara på effektivare underhållsprocesser. Enligt en uträkning som forskare vid Chalmers tekniska högskola gjorde 2018, på uppdrag av Di, har underhållsarbetet en årlig ekonomisk påverkan på minst 177 miljarder kronor i den svenska industrin.

Den häftiga summan inkluderar kostnader för så väl produktionsstopp, inköp av reservdelar, övertidsersättning för anställda som uteblivna intäkter på grund av minskad försäljning och försenade leveranser.

Läs mer: Så kan industrin spara tiotals miljarder varje år 

Tanken är bland annat att Monterro nu ska hjälpa Maintmaster i sin expansion runt om i Europa. Produkterna ska också utvecklas med fler uppkopplade sensorer och en högre grad av maskinlärning. 

Monterros målsättning är att ta nordiska marknadsledare inom sina respektive nischer ut i världen.

”Vi ser att Maintmaster har en fantastisk potential att fortsätta sin tillväxtresa. De har nöjda kunder, bra tillväxt under lönsamhet och en lättanvänd produkt som hjälper tillverkningsindustrier världen över att digitalisera och effektivisera underhållsarbetet”, säger Peter Larsson, partner på Monterro, om investeringen.

Maintmaster har i dagsläget ett 20-tal anställda med kontor i Linköping, Göteborg och Hamburg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer