Annons

It-profilernas Monterro stänger ny miljardfond

Monterros grundare Peter Larsson, Thomas Bill och Lars Sveder.
Monterros grundare Peter Larsson, Thomas Bill och Lars Sveder. Foto: Jack Mikrut (Di).
Monterro vill ta fler svenska mjukvarubolag ut i världen. Nu har riskkapitalbolaget fyllt på en ny fond med 2,5 miljarder kronor. ”Vi tycker att det är en fördel att vara snäva”, säger grundaren Thomas Bill.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Trots vissa orosmoln på marknaden fortsätter den svenska riskkapitalsektorn att bunkra upp i ladorna. Nu stänger riskkapitalbolaget Monterro en ny jättefond på 2,5 miljarder kronor.

”Vi satte igång med förberedelserna i höstas, sedan gick det snabbt tack vare det stora intresset. Ungefär 70 procent av det externa kapitalet kommer från utländska investerare, bland annat i USA”, säger medgrundaren Thomas Bill.

Monterro gör uteslutande investeringar i nordiska mjukvarubolag som fokuserar på företagsmarknaden. 

”Sedan starten har vårt fokus varit att hjälpa portföljbolagen ut i världen. Vi delar med oss av råd, hjälper till att rekrytera och sätta upp internationella kontor. Där ligger vår grundkompetens”, säger Thomas Bill.

Thomas Bill drog igång Monterro under 2012 tillsammans med Peter Larsson och Lars Sveder. Finansmännen Carl Rosvall och Martin Bjäringer tillhör också Monterros grundare. 

Läs mer: Monterro tar sitt portföljbolag Lime till börsen

Thomas Bill och Peter Larsson var med och etablerade Protect Data i USA, som 2006 såldes till det israeliska säkerhetsföretaget Checkpoint för 4,3 miljarder kronor. De var även involverade när det svenska it-bolaget Episerver köptes av IK Investment Partners för cirka 650 miljoner kronor 2010. 

Monterros grundare och anställda har själva gått in med 30 procent av kapitalet i den nya fonden, som är Monterros tredje i ordningen och dubbelt så stor som den senaste.

Hur ser du på investeringsklimatet under 2019? Många oroar ju sig för att konjunkturen snart kommer att vika nedåt.

”Nu sitter vi en trevlig position eftersom vi precis stängt en ny fond. Om vi skulle drabbas av en jobbigare konjunktur framöver kan det så klart påverka prisbilden, men det behöver inte vara negativt för oss, snarare tvärtom. Men vi står nu redo att investera oavsett om marknaden är stark eller svag”, säger Thomas Bill.

Bolaget har totalt gjort 10 investeringar sedan starten, utöver att ha finansierat 8 tilläggsförvärv, och förvaltar nu ett kapital på sammanlagt 4,3 miljarder kronor.

”Ofta har andra riskkapitalfonder ett bredare mandat. Vi tycker däremot att det är en fördel att vara snäva. Det finns till exempel stora likheter mellan våra portföljbolag som kan få utbyten och lära av varandra”, säger Thomas Bill.

Riskkapitalbolaget tog i december 2018 sitt första bolag till börsen, det digitala kundvårdsbolaget Lime (som tidigare hette Lundalogik). Monterro äger fortfarande 30 procent av bolaget som värderas till drygt 1 miljard kronor.

Monterro gjorde däremot en uppmärksammad affär när det sålde sitt 18-procentiga innehav i Tradedoubler under våren 2015. Mycket pekade då på att Monterro gjorde en förlustaffär, men det förnekas av Thomas Bill. Det är fondernas hittills enda fullständiga exit.

Enligt Thomas Bill kommer Monterro troligtvis kommer göra ett par nya investeringar i år.

”Vi tycker fortsatt att bolag inom fintech och cybersäkerhet är väldigt intressanta, liksom hr-relaterad mjukvara”, säger han.

Läs mer: Effektivare byggande lockar riskkapital från Monterro 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer