Hoppa till innehållet

Italien beskattar techjättar – trots hot från Trump

Italiens regering inför en särskild skatt för techjättar som Facebook, Google och Apple – trots att USA hotat med repressalier. 

Donald Trump har hotat med direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten.
Donald Trump har hotat med direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten.

Den nya skatten ska motsvara tre procent av techbolagens årliga omsättning i landet. Det framgår av ett uttalande från vice finansministern Antonio Misiani på fredagen.

Den nya ”webbskatten” i Italien, som är euroområdets tredje största ekonomi, ska gälla för bolag med en global omsättning om minst 750 miljoner euro och en italiensk omsättning på minst 5,5 miljoner euro, framgår av ett tidigare utkast av Italiens statsbudget. 

”Budgettexten är bekräftad”, sade Antonio Misiani i ett uttalande på fredagen, enligt Reuters.

USA och president Donald Trump har hotat med stränga och direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten, som beräknas inbringa omkring 600 miljoner euro till den italienska statskassan enligt budgetförslaget.

Debatten om techskatt har öppnat en ny front i den handelskonflikt som uppstått mellan USA och Europa. På den amerikanska sidan har en sällsynt samsyn kommit till stånd mellan politiker från båda sidor av den amerikanska senaten och de amerikanska techbolagen.

Konflikten består i att USA anser att andra länder försöker sno åt sig av skattekakan från bolag som enligt fundamental skatterättslig praxis först och främst är skattskyldiga i USA. Tekniken har dock ritat om kartan, givet att försäljning sker över internet i andra länder.

EU redan utfärdat böter mot bland annat Google samt fördjupat granskningsinsatserna mot e-handelsgiganten Amazon för vad man anser är monopoltendenser via digitala marknadsplatser. Sedan tidigare har också Microsoft och Facebook straffats för marknadsstörande aktiviteter respektive användardatamissbruk.

Ett argument för digitalskatten som ofta lyfts fram av icke-amerikanska myndigheter gör gällande att lokala aktörer missgynnas skatteteoretiskt samtidigt som de riskerar att slås ut i en konkurrensmässig snedvridning där de amerikanska dominanterna tar kontroll över nätet med olika typer av e-handelsplattformar och digitala marknadsplatser.

Parallellt med de europeiska beskattningsåtgärderna pågår också en större debatt gällande hur techbolagen ska beskattas. En pakt mellan 130 länder väntas kunna ge ett ramverk för hur skattefrågan ska hanteras under nästa år.

Läs mer: Klart: Sverige ger tummen ner till EU:s extraskatt mot techbolag 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera