Annons

Izettle dras med 300 miljoner i förluster

Izettles vd Jacob de Geer menar att förlustera är i linje med bolagets egen plan.
Izettles vd Jacob de Geer menar att förlustera är i linje med bolagets egen plan. Foto: Jesper Frisk
Bankutmanaren Izettles försäljning ökade med över 80 procent i fjol. Förlusterna uppgick till 295 miljoner kronor. Nu fortsätter expansionståget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansuppstickaren Izettle, som erbjuder betalningslösningar och mindre lån till butikshandlare, omsatte 348 miljoner kronor i fjol, enligt en färsk årsredovisning. Därmed ökar omsättningen med 83 procent mot 2014.

Det är logiskt att investera tungt.

Rörelseförlusten på 295 Mkr är nästan lika stor som omsättningen. Men det är precis enligt plan, enligt vd och medgrundare Jacob de Geer. Han påpekar att kostnaderna bara ökar hälften så fort som försäljningen.

”Det finns relativt få aktörer som är fokuserade på våra segment. Investeringarna på kundanksaffningssidan betalar av sig så snabbt att det är logiskt att investera tungt. Väldigt få handlare lämnar oss”, säger han.

Läs mer: Han blir stormrik på Izettle

Izettle gör frekventa poänger av bankernas digitala trögrörlighet men bolaget har flera år kvar till lönsamhet. Den lagda budgeten för Izettle dit, säger Jacob de Geer.

”Givet att vi inte behöver öka antalet människor i paritet med volym, och att kunderna stanna kvar, är det ganska enkelt. Behöver vi prioritera lönsamhet före tillväxt kan vi dra ner på hela vår kundanskaffning”, säger han.

Jacob de Geer vore nöjd om nuvarande tillväxt och kostnadsökningar håller i sig. I så fall skulle Izettle nå lönsamhet åtta år in på sin bolagsresa, alltså 2018. 

Vi har varit igång i fem år – Klarna i tio.

Izettle har i dagsläget inga planer på att ta in ytterligare kapital, säger Jacob de Geer. Ägarkretsen innefattar redan riskkapitaljättar som Index Ventures, Creandum, Northzone och Intel Capital. Izettle har hittills tagit in 1,3 miljarder kronor i externt kapital och omsatte i fjol en fjärdedel av den summan.

Läs mer: Jätteinvestering i iZettle – tar in halv miljard kronor

Som jämförelse omsatte finansjätten Klarna 2,8 miljarder kronor i fjol, en bit över det externa kapitalet på 2,3 miljarder kronor.

”Vi har varit igång i fem år och Klarna i tio år. Fråga mig om fem år om jag är nöjd med den position vi har då jämfört med Klarnas position vid samma ålder”, säger Jacob de Geer.

Den amerikanska betalningstjänsten Square, Izettles tydligaste konkurrent, har handlats på New York-börsen sedan november i fjol. Square, som inte heller är lönsamt, hade på onsdagen ett börsvärde på 25 miljarder kronor, eller 2,5 gånger fjolårets försäljning.

Vid sin senaste nyemission värderades Izettle till 3,5 miljarder kronor, eller drygt 18 gånger föregående års omsättningssiffra.

Det är inte upp till Izettle att bedöma rimligheten i bolagets värdering, säger Jacob de Geer.

”Det är marknaden och de som väljer att investera i bolaget som gör det”‚ säger han.

Läs mer: Nu ska iZettle bli ett låneföretag – så här funkar det

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer