Annons

Izettle gör brakförlust efter miljardaffären

Jacob De Geer, Vd och grundare till Izettle.
Jacob De Geer, Vd och grundare till Izettle. Foto: Evelina Carborn
Det svenska betalbolaget Izettle växte med 50 procent i fjol och närmar sig enligt Di Digitals uppskattning en omsättning på 1,5 miljarder kronor. Samtidigt gjorde det numera Paypal-ägda bolaget en brakförlust på 424 miljoner kronor i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska betalbolaget Izettle köptes i fjol upp av amerikanska Paypal för hela 19,2 miljarder kronor. Grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson hade dessförinnan planer på att ta sin skapelse till Stockholmsbörsen till en hälften så hög värdering.

Nu har Izettle skickat in sin årsredovisning för 2018 till Bolagsverket. På pappret landade omsättningen på 881 miljoner kronor. 

Men det är en sanning med modifikation.

Sedan Paypals förvärv i fjol upprättar Izettle inte längre någon egen koncernredovisning. Förändringen har fört med sig att bara vissa delar av de totala intäkterna bokförs i Izettles svenska aktiebolag. 

Det handlar i första hand om provisionsintäkter från transaktioner på Izettles tio europeiska marknader, vilket bolagets pr-chef Mimmi Andersson bekräftar för Di Digital.

Den stora skillnaden är att Izettles omsättning i Latinamerika, det vill säga Brasilien och Mexiko, inte längre redovisas i Sverige. Bolaget har också valt att exkludera sina globala intäkter från försäljning av hårdvara, det vill säga de fysiska kortdosorna som lagt grunden för Izettles framgångar, från sitt svenska bokslut för 2018.

Om tillväxttakten på 50 procent gäller för hela koncernen bör Izettles totala omsättning snarare ha landat på närmare 1,4-1,5 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppskattning. Hela Izettle-koncernen omsatte nämligen 966 Mkr under 2017. Izettle avböjer dock att kommentera dessa siffror.

Läs mer: Paypals Sverigechef: Izettle får fria tyglar 

Klart är dock att kostnaderna i Izettles verksamhet skenade under fjolåret. 

Minusresultatet i det svenska bolaget, som alltså numera enbart fokuserar på Europa, blev 424 Mkr. Det är en ökning med mer än 80 procent jämfört med förlusten på 232 Mkr under 2017.

En mindre del av förlusten, cirka 44 Mkr, härstammar från engångskostnader kopplade till Paypals förvärv och den inställda börsnoteringen.

Läs mer: Pär-Jörgen Pärson: ”Izettle var nära att dö flera gånger” 

Merparten av det kraftiga minusresultatet går dock att koppla till investeringar i verksamheten. 

För nyhetssajten Breakit förklarar Izettles vd och grundare Jacob de Geer vad som står i fokus för bolaget.

”Det är som vanligt tillväxt, tillväxt och tillväxt – både genom nykundsanskaffning, marknadsföring och produktutveckling”, säger han till Breakit.

Bolaget uppger samtidigt i sitt bokslut att rörelsemarginalen kommer att försämras ytterligare under 2019, trots en hög tillväxttakt, på grund av fortsatta investeringar.

Läs mer: Izettle-grundarna blir it-miljardärer på affären 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer